Det var på tisdagen som Kustbevakningens flygplan upptäckte ett utsläpp av olja norr om Gotska Sandön. Oljan hade spridit sig över en yta på tio kvadratkilometer.
Ett fartyg som misstänks för att ha släppt ut oljan i samband med rengöring av tankar beordrades att ankra. Efter det gick personal från Kustbevakningen ombord och hade förhör med besättningen. Prover har också tagits i fartygets tankar.
– Vi har säkrat bevis och vi har en tydlig källa, säger Jonatan Örn, förundersökningsledare på Kustbevakningen.
Eftersom utsläppet skett i svensk ekonomisk zon, krävdes ett åklagarbeslut för att vidta utredningsåtgärder.
– Vi misstänker att metoden som har använts under tankrengöringen inte följt gällande regelverk och att detta har lett till att en större mängd släppts ut. Vi bedömer att minst 600 liter palmolja nått havet, vilket överstiger det tillåtna, säger Jonatan Örn.
Enligt internationella regelverk är det tillåtet att släppa ut olja i samband med tankrengöring men på vissa villkor. Avstånd från land, fartygets fart och att det sker under vattenytan, är några krav. Fartygen gör ren tankarna mellan olika laster för att olika ämnen inte ska reagera med varandra.
Palmoljan bryts ner av vattnet och dunstar i luften men är kladdig och kan skada sjöfåglar.
– Det här är något vi ser allt oftare i våra vatten. Transporterna av olika ämnen som används framför allt i nya bränslen ökar, och därmed den här typen av utsläpp. Tyvärr saknas det effektiva juridiska verktyg för att komma till rätta med det idag, säger Jonatan Örn.
Det misstänkta fartyget har destinationshamn i Finland. Kustbevakningen samverkar i ärendet med svenska Åklagarmyndigheten och finska myndigheter.