Stort varsel – nära en tredjedel sägs upp vid Storugns

Nu får det uppsagda avtalet med Heidelberg Materials konsekvenser på Nordkalk. Truckförare sägs upp efter bakslaget.

Nordkalk vid Storugns på norra Gotland.

Nordkalk vid Storugns på norra Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-06-13 05:45

Varslet lades till arbetsförmedlingen i mitten av maj. Enligt det fackliga ombudet Tony Ekman på IF metall handlade det initialt om 16 tjänster.

– Nordkalk har blivit av med ett avtal med Heidelberg Materials som sagts upp. Då såg man på behovet och fann att det fanns för hög bemanning hos bland annat truckförare, säger Tony Ekman.

Efter förhandlingar som kommunicerades den 3 juni stod det klart att totalt åtta produktionsarbetare sades upp och två visstidsanställningar inte förlängdes. Vidare ersätts inte två tjänster där en anställd gått i pension samt en valt att avsluta sin anställning självmant.

– Det slutade med att åtta stycken fast anställda blev uppsagda, fyra på varje skift, där alla var truck, säger han.

undefined
Tony Ekman är ombudsman på IF Metall på Gotland.

Innan varslet var man 38 tjänster vid Nordkalks verksamhet vid Storugns. När uppsägningarna träder i kraft, den första september, finns 27 tjänster kvar. Alltså försvinner nästan en tredjedel av personalstyrkan.

– Sett till det som ska skeppas ut från och med efter sommaren, då anser man att det är för många i personalen. Det är arbetsbristen som ligger till grund.

Hur är stämningen nu på plats, är det oroligt?

– Ja, men det är det. Min roll i det är att se till att processen går rätt till och att medlemmarna får den hjälp de behöver med trygghet och omställning.

Avtalet med Heidelberg Materials var ett femårigt avtal där ungefär halva tiden hade gått.

Marc Lindahl, platschef vid Nordkalk Storugns bekräftar uppsägningarna i ett mejl till Helagotland och säger samtidigt att man ändå ser ljust på framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!