Tack vare ett regeringsuppdrag att öka mängden solceller i samhället kan en av Visbys mest undangömda ruiner, S:t Olofs kyrkoruin, lyftas fram i nytt ljus. I dag återstår bara delar av kyrkans västra torn ovan mark, men på 1200-talet var S.t Olof en av Visbys största aktiva kyrkor.
– S:t Olofs ruin är väldigt spektakulär med sin murgröna där den ligger i Botaniska trädgården. Projektets mål är att bidra med förnybar energi och utveckla möjligheter för solceller i udda miljöer, säger Lars-Erik Berglund, förvaltare på Statens fastighetsverk.
Staten vill investera 400 000 kronor i ett pilotprojekt för att med hjälp av solpaneler belysa ruinen. Det är ljusdesignern Lars Dahlborg på Sweco, som i samarbete med Gotlands museum, har fått uppdraget att ljussätta ruinen. Strax före jul lämnade museet in bygglovet för de solpaneler som man vill montera högt upp i ruinen.
– Ruinen är vacker som den är, men på kvällen är det mörkt och då ser man den inte, säger Marika Bogren, avdelningschef på museet.
Hon berättar att tunna kablar ska förbinda solpanelerna med minimala ljuskällor.
– Väldigt fin ljusarmatur som förstärker den estetiska formen, försiktigt och lågmält, säger Marika Bogren och berättar att det inte blir någon stark belysning utan något som fungerar tillsammans med stämningen från intilliggande gatubelysningar.
S:t Olofs ruin har nattetid blivit ett tillhåll, där folk tagit sig upp på taket. I statens satsning ingår en plan för att få stopp på det livsfarliga klättrandet, där berusade och påverkade riskerar livet. En tom ölburk på taket vittnar om det olovliga klättrandet.
– Ungdomar lockas upp för att hänga där, dricka eller röka på. Med hjälp av sensorer ska en strålkastare slå till, så att det inte blir så mysigt att sitta däruppe, säger Marika Bogren.
Klättrarna har använt den väldiga murgrönan för att ta sig upp. Den är en av de äldsta på Gotland, men kommer att bli kvar.
Förhoppningen är att en snabb hantering av bygglovet gör att installationerna kan komma på plats och belysa ruinen redan till sommaren. En utvärdering ska göras, men Marika Bogren och Lars-Erik Berglund menar att möjligheterna är många även på andra platser och kulturbyggnader runt om på Gotland, som ruiner och museigårdar.
– Man kanske inte ska belysa alla ruiner, men jobba med varje ruins unika värden, säger Marika Bogren.