Stramare beslut och fler över- klaganden väntar när social- och omsorgsnämnden måste skära

Tio miljoner för personlig assistans och lika mycket till bostäder enligt lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade samt nära tre miljoner till till individ- och familjeomsorg.
Sammanlagt behöver social- och omsorgsnämnden drygt 28 miljoner för att nå en verksamhet i balans 2004. För att klara den nuvarande verksamheten begärs 24,5 miljoner i tilläggsanslag.
Konkurrensutsättning, så kallat kundval av hemtjänsten, minskning av institutionsplaceringar och tidigarelagd nedläggning av platser på Korpen är besparingsförslag som ger drygt 6 miljoner. För balans i budgeten för året krävs ytterligare besparingar på 22 miljoner.

Gotland2004-04-20 04:00

I social- och omsorgsnämndens budget för 2005 - 2007 väntar ytterligare effektivisering av verksamheten och nedskärningar, men också behov av tillskott för att klara uppdragen.
­ Vi öppnar exempelvis för egna företagare som vill starta hemtjänst. Man ska själv kunna välja aktör och vilken hemtjänst man vill ha. Det handlar om konkurrensutsättning, vi kallar det kundval, säger Björn Jansson, ordförande i social- och omsorgsnämnden.
<span class=MR>Dystert läge</span>
Läget är dystert för social- och omsorgsnämnden med en tuff lagstiftning där mål och medel inte stämmer. Nu gäller det att testa gränserna och se vad som är möjligt att göra inom ramarna där ekonomin styr.
Så sammanfattar Björn Jansson (s) och Bror Lindahl (fp) situationen inom social och omsorg på Gotland. Vid gårdagens extra sammanträde beslutades om både förslag till nedskärningar och behov av tillskott för att kunna följa lagen.
­ Vi får räkna med fler överklaganden, säger Björn Jansson som noterar ökade behov, fler i missbruk, fler barn som far illa och fler som tvingas till vård och placering som skäl till nämndens budget i obalans.
Prislappar på varje del i verksamheten, konkurrensutsättning och stramare hållning i besluten är vad som nu gäller. Förutsättningarna för året är ett tillskott av drygt 28 miljoner för behoven av personlig assistans och bostäder med särskild service enligt lss, individ- och familjeomsorg samt ersättning i hemtjänsten med 260 kronor i timmen.
Stramare hållning i besluten och minskning av institutionsplaceringar inom barn- och familjeenheten, tidigare nedläggning av 20 platser på Korpen samt effektivisering av särskilt boende på bland annat Iliansgården, Stuxgården och Syrengården finns bland förslagen till besparingar för 2004.
Summan för nedskärningsförslagen beräknas bli drygt 6 miljoner. Ytterligare sparkrav på 22 miljoner behövs för att nå en budget i balans 2004.
<span class=MR>Budget i obalans</span>
­ Vi har en budget i obalans och det är bekymmersamt. Nu redovisar vi läget för kommunfullmäktige och begär tilläggsanslag som en sista utväg, konstaterar ordförande Björn Jansson efter måndagens extra sammanträde i anledning av social- och omsorgsnämndens ekonomiska läge.
Några av nedskärningsförslagen utgår dock. Det gäller exempelvis Skogsam, som i dag sysselsätter sammanlagt 42 personer i arbetsträning, i arbetspraktik, på OSA-platser, anvisade via socialtjänsten och anställda, som får vara kvar tills vidare.
Kvar blir också sommarjobbsverksamheten inom individ- och familjeomsorg för särskilt ungdomar med särskilda behov av sysselsättning sommartid.
­ När människor kommer till social och omsorgen, då är vi den sista utposten. Vi har en tuff lagstiftning men måste bedriva verksamheten så att kostnaderna minskar. Men även om det finns en lag, så säger den inget om vissa insatser som givna, säger Björn Jansson.
<span class=MR>Ytterligare nedskärningar</span>
Om årets åtgärder inte får effekt väntar ytterligare budgetnedskärningar och verksamhetsförändringar åren 2005 till 2007. Dit hör sänkt vårdersättning i särskilt boende, avveckling av 42 platser i särskilt boende på Korpen och Forsagården, konkurrensutsatt hemtjänst och minskad sysselsättningsgrad från i snitt 80 procent till 70 procent, alternativt delade turer för anställda inom vård och omsorg.
­ Att gå ner till deltid går egentligen emot kommunens intentioner. Men prislappen är tio miljoner om året. Nu går vi till kommunfullmäktige med frågan som avgör om vi kan fortsätta med heltidstjänster till den kostnaden, förklarar Björn Jansson.
Efter votering med siffrorna 7 mot 6 begär nu social- och omsorgsnämnden kommunfullmäktige om totalt 24,5 miljoner i tilläggsanslag för år 2005.
­ Vi ville lägga ytterligare 10 miljoner på semesterlöneskulden som totalt uppgår till 48 miljoner, men förlorade i voteringen, konstaterar Bror Lindahl, fp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!