Stranden i Tofta försvann i stormen

Stora delar av stranden i Tofta har försvunnit under vattnet efter den sista stormen.

Gotland2007-01-24 06:00
- Det är minst 20 meter strand som har försvunnit på sina ställen, säger Ingvar Lilja i Tofta.
Väder och vind är orsak till de rekordhöga vattennivåerna i Östersjön.
Vattnet har stigit högt längs kusterna och Gotlands välkända badstrand har förändrats kraftigt den sista tiden. Den kilometerlånga stranden ligger helt under vattnet, sanddynerna har gröpts ur och formas om av vågorna.
Efter den sista stormen har det inte varit möjligt att ta sig fram längs stranden, berättar boende i Tofta som brukar promenera längs bukten.
- Jag brukar gå på stranden varje dag, men efter det sista ovädret har det inte varit möjligt. Stranden har försvunnit och vågorna går upp till sanddynorna, säger Ingvar Lilja som gått regelbundet längs stranden de sista 3,5 åren.

80 centimeter mer
Men det är längre sedan än så som vattnet stod så här högt, berättar Eva-Lisa Lanz som även hon brukar promenera längs stranden varje dag.
- Så här stora förändringar har jag inte sett sedan 1969. Stranden har förändrats de sista veckorna och vattnet går upp till den översta dynen, säger Eva-Lisa Lanz.
Utanför Gotland stod vattnet hela 80 centimeter över det normala i lördags. Efter det har vattenmassorna sjunkit undan något, och är nu under 70. Vattnet fortsätter sjunka undan de närmaste dygnen, enligt SMHI:s beräkningar.
Anledningen till att vattnet stigit högt över det normala för årstiden är den senare tidens kraftiga lågtryck och stormar.
- Vinden driver ytvattnet in mot land. De oväder som varit har skapat förutsättningarna för det ovanligt höga nivåerna, säger Pia Andersson som är oceanograf vid SMHI.

Kan stiga mer
Nivåerna är enligt SMHI:s beräkningar 20 centimeter över medeltalet för högsta vattennivå.
Fortsatt lågtryck och fler vinterstormar kan bli orsak till att vattnet stiger igen. Sommartid brukar däremot vattennivåerna vara lägre.
- Generellt är vattnet högre under vintern. Sommarens högtryck brukar föra med sig lägre nivåer till havs, säger Pia Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om