Strategi à la Inger Harlevi
- Min kraft är en Gudagåva och jag har fått utveckla det jag brinner för, säger Inger Harlevi. Hon är en sporre för många och det sporrar henne själv att spela roll för andra. Nu sätter hon ner en fot på Fårö som ordförande i stiftelsen Bergmangårdarna.
Sin ena hand har hon kvar som styrelseordförande i reseföretaget hon lämnat över till sonen Niklas. Med den andra greppar hon ett utvecklingsprojekt i Torneå-Haparanda.
- Jag lever i ett land där kvinnor spelar roll. Men alla kvinnor har inte samma möjligheter. Hur hade Inger gjort? Den tanken kan få andra att våga ta chansen när den kommer, säger Inger Harlevi.
Hon har valt sitt liv och att jobba med det hon tycker är roligt: kultur, språk, turism och människor. Att älta gammalt eller hålla fast vid det som inte går att förverkliga är inget för henne.
Under skoltiden sommarjobbade hon på Fornsalen. Ett sportlov på Mallorca under tonåren satte spår. Språkstudier kombinerade med reseledarjobb, det första i Rumänien, gav mersmak.
- Det tilltalar mig att ta hand om folk på semestern, den kanske viktigaste tiden för många. Då var jag en 19-årig tjej med pass som gällde i hela världen. Så var det inte i Spanien eller i Rumänien
Med engelska, tyska, franska, spanska, rumänska och italienska i bagaget återvände Inger Harlevi till ön och jobb som reseproducent på Reso. Det var på 70-talet när det gick charterresor till Gotland.
- Jag såg en potential i turism på Gotland och 1979, som 30-åring, startade jag ett eget reseföretag. Utan egen drivkraft hade jag inte blivit egenföretagare, förklarar hon.
Ett avgörande steg i företagsframgången kom när Max Hansson ringde. Han ville sälja Gotlands turistservice och Inger Harlevi tackade ja.
- I backspegeln blev det en rejäl milstolpe och vi blev ett företag nationellt i framkanten med modern teknologi. På köpet fick vi det datoriserade bokningssystem som Ulf Sandelin på Gutedata hade utvecklat.
80-talet gick och kultur- och fritidsförvaltningarna skulle slås ihop. Inger Harlevi tog steget in i kulturpolitiken via ett telefonsamtal från moderate Roy Hansson. Det var vid valet 1991, han ville se Inger Harlevi som ordförande i den nya kultur- och fritidsnämnden.
- Jag tycker det är fånigt att fortsätta göra vissa saker bara för att man alltid gjort det och jag kunde bidra med min erfarenhet med turism, språk och ett Östersjöperspektiv. Jag sa ja till politiken och fick otroligt roliga år tillsammans med Jan Karlsson som förvaltningschef. Vi kom båda utifrån och kunde skapa en ny struktur och en enhet av två skilda förvaltningskulturer.
Inger Harlevi berättar hur de utvecklade Gotland i Östersjöområdet och såg till att Visby tog för sig i Hansan. Vid ett besök i Tallinn 1992 utnyttjade de tiden, pratade med folk, knöt kontakter och rapporterade till Hans Klintbom vad som kunde göras i Visby.
Samtidigt lärde Inger Harlevi känna borgmästaren i Lübeck som i dialog erbjöd tio gotlänningar att jobba där en tid på rådhuset.
- Det gav en kick till Visby som världsarv, konstaterar hon och förklarar sin strategi med att kartlägga Gotland med styrkor och svagheter, långsiktig planering och uppföljningar.
Nu väntar henne nya utmaningar inom turism, kultur, politik, strategisk utveckling och marknadsföring.
- I Haparanda-Torneå leder Sven-Erik Bucht ett EU-finansierat projekt där jag är med. Uppdraget är att fram till 2011 utveckla området till en destination. Där kan jag använda mina 40 år av erfarenhet till att med gemensamma krafter fokusera på samma mål och få folk att gå i samma takt.
Som oförglömligt ser hon erbjudandet att bli ordförande i stiftelsen Bergmangårdarna.
- Benny Marcel på kulturrådet ringde och bad mig träffa Linn Ullman på Fårö. Vi möttes och hon visade mig runt Bergmangårdarna. Atmosfären var laddad, risken fanns att helheten skulle splittras. Vi jobbade var för sig i sex veckor och kom sedan till beslut.
Så kom ett nytt samtal från Linn, en ny intressent fanns som lagt bud på alla fastigheterna. Det var Hans Gude Gudesen som också köpte allt lösöre från Bergmangårdarna som såldes på Bukowskis.
- Stiftelsen bildades i samband med köpet av Hammars och Ingmar Bergmans tre övriga Fåröegendomar med uppgift att driva ett kulturcentrum. Vi möttes och jag fick uppdrag att bli ordförande i stiftelsen och att jobba praktiskt med vissa uppgifter, säger Inger Harlevi.
Hon förklarar att Bergmangårdarna ska användas som internationell mötes- och arbetsplats för skapande och utövande konstnärer, forskare och stipendiater. Gudesen har tagit Fårö till sitt hjärta och vill göra mer på ön.
- Det ska bli fantastiskt att få arbeta i den andan och kunna delta i utvecklingen, strålar Inger Harlevi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!