Strejken har nått Gotland
67 anställda vid lasarettet och Korpen i Visby har påbörjat sin strejk för högre lön.Klockan 12 i går lämnade de sina arbetsplatser.- Jag är beredd att strejka så länge som det krävs, säger Lisa Södergren, biomedicinsk analytiker.
lönekampen. Maria Ahlmark och Helen Sandelin tejpade information om strejken på lasarettets berörda enheter.
Foto: Tommy Söderlund
Kirurgavdelning 1 stängdes medan arbetsstyrkan vid laboratoriemedicinskt centrum begränsades till ett minimum, med uppgift att klara de mest akuta analyserna.
Historiskt ögonblick
Maria Ahlmark uppmanade de strejkande att snabbt byta om till privata kläder och hänga på sig band som visade att de deltar i konflikten.
Några minuter efter 12 samlades den berörda personalen utanför lasarettets huvudentré där Maria Ahlmark klev upp på en parkbänk:
- Det här är ett historiskt ögonblick. Det är de första minuterna på kampen för rättvisa löner, sa hon, innan de strejkande lämnade lasarettsområdet för att gå till missionskyrkan, som är vårdpersonalens högkvarter under konflikten.
Blandade känslor
På Korpen lämnade samtidigt sjuksköterskorna vid rehabiliteringsavdelningen M1 sin arbetsplats, liksom på en lång rad andra vårdinrättningar i Sverige. Ytterligare 4 300 personer togs i går ut i strejken som nu berör hela landet och omkring 7 000 medlemmar.
- Vi gör det vi måste göra, men vi hade hoppats att kunna lösa konflikten vid förhandlingsbordet. Vi har en stabil strejkkassa och är beredda att strejka så länge det är nödvändigt, säger Maria Ahlmark till GT.
Helen Sandelin, facklig företrädare vid laboratoriemedicinskt centrum, berättar att det är med blandade känslor personalen vid lasarettet går ut i strejk.
- En del var med vid strejken 1995 och tyckte då att det inte gav så mycket i lönekuvertet.
Uppmuntrande tillrop
De uttagna medlemmarna möttes i går av uppmuntrande tillrop och ryggdunkningar både från kollegor på arbetsplatserna och från främlingar på stan.
En som inte var lika munter var Ann-Christin Kullberg, hälso- och sjukvårdsdirektör. Hon säger sig känna ett stort ansvar för att strejken inte ska drabba tredje man.
- Vi kommer att klara de närmaste dagarna ganska bra, men för varje dag som går ökar riskerna, säger hon.
Ett 20-tal operationer har redan ställts in och patienter med tid för läkarbesök kan med kort varsel avbokas, varnar lasarettets ledning. På blodcentralen halveras tillverkningen av blodprodukter. Dessutom skjuts undersökningar och behandlingar på framtiden.
Även vårdcentralerna väntas drabbas eftersom analyserna vid laboratoriemedicinskt centrum drastiskt minskar under konflikten.
Och det är också den verksamheten som bekymrar sjukhusledningen.
- Jag är mest orolig över konsekvenserna för vårt laboratorium, att vi inte ska kunna få fram analyser för att säkerställa diagnoser, säger Ann-Christin Kullberg.
Vad tycker du om skälet till strejken?
- Jag varken kan eller vill uttala mig om det, men jag unnar fler kategorier inom vår verksamhet högre lön. Däremot är det synd att lönespridningen är så dålig. Vår möjlighet att belöna goda medarbetare är begränsad, säger Ann-Christin Kullberg.
Mer om vårdstrejken sidan 8
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!