Striden om tävlingsskytten Bernt Hallgren ska få tillbaka sin vapenlicens för en av sina revolvrar han tävlar med, fortsätter.
Historien inleddes med att han missade att förnya en vapenlicens. Det var ett förbiseende som han förklarar med att han vanligtvis brukar få en påminnelse av polisen lagom innan fem år har gått.
Den ena delen av historien handlar om att han dömts för vapenbrott av Gotlands tingsrätt för att han inte förnyat licensen på en av sina tävlingsrevolvrar. Domen har överklagats till Svea hovrätt.
Den andra striden handlar om huruvida Bernt Hallgren ska få tillstånd att inneha det vapen han missade att förnya licensen på. Han har ansökt om ny licens och polisen har sagt nej. Argumentet är att han inte anses lämplig att inneha ett vapen eftersom han haft pistolen i sin ägo utan tillstånd.
"Du har visat på bristande omdöme och pålitlighet", konstaterade polismyndigheten och avslog ansökan. Bernt Hallgren överklagade beslutet till förvaltningsrätten som ställde sig på polisens sida och tyckte inte att Bernt Hallgren var lämplig att inneha ett vapen.
Bernt Hallgren gav inte upp och gick vidare, den här gången till kammarrätten som avgjorde att han skulle beviljas vapentillstånd. Rätten konstaterade att Hallgren förlitat sig på polisens rutin att påminna om att giltighetstiden för tillstånd var på väg ut och att han förbisett att ansöka om förnyelse på grund av att han inte fick någon påminnelse. Polisens inkonsekventa tillämpning av sin rutin att skicka påminnelser får antas i hög grad ha bidragit till förbiseendet. Dessutom kontaktade han polisen omedelbart när förbiseendet uppdagades. Rätten påpekar också att polisen inte heller haft koll på att tillståndet gått ut.
Kammarrätten anser att polisens agerande bidragit till händelseförloppet samtidigt som Hallgren under lång tid innehaft skjutvapen utan överträdelser. Utifrån det anser man att han uppfyller kravet på personlig lämplighet för innehav av skjutvapen och att det är skäligt att anta att vapnet inte kommer att missbrukas. Polisen har inte haft fog att neka honom tillstånd, konstaterar kammarrätten.
Polismyndigheten håller inte med om den bedömningen och överklagar ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen.