Striden står mellan Boden och Visby
Försvarsminister Leni Björklund kunde i går inte kasta något ljus över frågan om FMLOG:s slutliga placering. Visby är lika regionalpolitiskt intressant som Boden, menade hon.
Inom försvarsberedningen arbetar man nu för att ta fram en samlad strategi för samhällets förmåga att hantera hot, risker och kriser. Den ska presenteras för regeringen i sommar och sedan bidra till den proposition kring svensk krishantering, som ska läggas i höst. Ur den synvinkeln var ett besök på Gotsam givet, när försvarsminister Leni Björklund i går besökte Gotland.
? Jag har besökt det nya huset och träffat representanter för alla myndigheter som är med. De har berättat om hur man har byggt upp arbetet, hur man övar och hur en effektiv krishantering kan se ut.
Avvecklingen av P 18 var ett givet samtalsämne, eftersom Försvarsmakten utgör en sjättedel av Gotsam. Övriga är Polisen, Kustbevakningen, Sjöfartsverket, länsstyrelsen och Gotlands kommun. Tidigare ingick även Tullverket.
?P 18:s nedläggning och att tullen har lämnat ön gör den här typen av verksamhet än viktigare. Det stärker krishanteringsförmågan på ett väldigt viktigt sätt. Gotsam har en effektiv, bra och snabb krishantering.
Dagens andra stora fråga var avvecklingen av P 18. Där pratade hon med företrädare för de fackliga organisationerna och P 18:s chef Gunnar Karlson. Han konstaterade att avvecklingen, liksom den pågående värnpliktsutbildningen, går planenligt och bra.
? Totalt sett är det en konstruktiv stämning. Många har börjat titta framåt. Jag är lite orolig för att någon ska fastna i bitterhet, men jag ser få tecken på det.
Karlson och fackföreträdarna tryckte även på vikten av ett snabbt och permanent beslut i frågan om FMLOG:s framtid, framför allt för de anställdas skull.
Avgörs den 15 februari
I dag finns FMLOG-kontor i Boden, Stockholm, Visby, Karlsborg och Karlskrona. På sikt beräknas det endast bli ett lönekontor.
När försvarspropositionen presenterades sades det att Visbykontoret, som i dag har ett 60-tal anställda, skulle bli kvar som en regionalpolitisk åtgärd. FMLOG-chefen Åke Jansson planerade för nedläggning i Boden. Så, i januari i år, fick han order från regeringskansliet att vänta med sitt beslut. Visby var inte den enda orten som var regionalpolitiskt intressant, konstaterade man.
Frågan beräknas avgöras den 15 februari och försvarsminister Leni Björklund kunde i går inte ge några klara besked om vilken ort som får det förmodligen enda lönekontoret.
? Ur försvarspolitisk synpunkt kan det ligga var som helst. Regionalpolitiskt är Boden och Visby lika intressanta, menade hon.
Gunnar Karlson menade att det kändes bra att få presentera Gotlandsaspekten i frågan.
? Det är ovärderligt att få ge sin syn på saken till den som ska vara med och fatta beslutet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!