Strikta regler för surfning på arbetet

- Att en anställd skulle kunna ägna 75 procent av arbetstiden till att porrsurfa finns bara inte in min värld.Så säger personalchefen på länsstyrelsen på Gotland, Barbro Lindgren.De flesta arbetsplatser har en tydlig policy som förbjuder besök på sex- och våldssajter samt rasistiska hemsidor.

Gotland2009-05-09 04:00
Mot bakgrund av den nätporrhärva som uppdagats på Luftfartsverket och som GT skrev om på inrikessidan i onsdags, har vi ringt runt till ett antal stora arbetsplatser på Gotland och frågat vad man har för policy kring närsurfande.
Vad är tillåtet och vad accepteras? Är det överhuvudtaget okej att använda internet för privata ändamål på arbetstid? Eller är bara viss typ av sidor förbjudna?
På Luftfartsverket hade ett antal anställda ägnat mellan 25 och 75 procent av arbetstiden åt att surfa på porrsidor. Sju personer har nu sagts upp och en åttonde har sagt upp sig själv.
Barbro Lindgren på länsstyrelsen ser det som osannolikt att någon skulle kunna ägna så mycket som 75 procent av arbetstiden till privata saker utan att det märktes.
- Det finns bara inte i min värld, säger hon.
I den Informationssäkerhetspolicy som länsstyrelsen antagit står att de anställda på arbetstid endast får besöka hemsidor som är relevanta för arbetet.
"Hemsidor med exempelvis rasistiskt, våldsinriktat eller sexuellt innehåll får inte besökas", står det vidare.
- Policyn gäller men vi har egentligen inga muskler att vidta åtgärder om nån skulle bryta mot dem, fortsätter Barbro Lindgren.
Men hittills har det heller inte varit aktuellt. Inget missbruk har förekommit så vitt Barbro Lindgren känner till.
Svenska Spel har också en säkerhetsmanual för allt arbete på internet.
- Det är inte förbjudet att använda internet privat på jobbet, men det bör helst ske utom arbetstid och i begränsad omfattning. Att besöka pornografiska eller rasistiska sidor eller annat som kan uppfattas som kränkande är dock absolut förbjudet, säger Thomas Nyström, avtals- och förhandlingschef på Svenska Spels personalavdelning.
Han säger också att all trafik kontrolleras, allt loggas, även all e-post.
- Vår personal är medveten om att det alltid lämnas elektroniska fotspår när man är ute på nätet. Och vi är tydliga med att vi ser mycket allvarligt på incidenter när någon bryter mot reglerna.
Händer det ofta?
Det händer, men inte ofta.
Skulle det som hänt på Luftfartsverket kunna hända hos er?
- Jag tror inte det. Vad jag vet är porrsidor och liknande spärrade. Där ges varningssignaler direkt till våra centrala system om någon försöker gå in. Så såna övertramp skulle upptäckas ganska omgående, säger Thomas Nyström.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!