Strömhopp från Visby flygplats Bara en av tio utbildade flygledare vill vara kvar
Tio flygledare har utbildats vid Visby flygplats under de senaste fem åren. Fyra har redan flyttat. Bara en av dem som ännu är kvar vill stanna på Gotland.Nu vill chefen för de gotländska flygledarna stärka arbetsplatsens attraktionskraft med "okonventionella metoder".
Det är inte arbetsplatsen det är fel på. Inte heller arbetsuppgifterna. Tvärtom menar Kåre Carlsson att flygledarna i Visby jobbar med en ovanligt rolig och blandad trafik med både militärt och civilt flyg, sportflyg och fallskärmshoppning.
Anledningen till att så många av de nyutbildade flygledarna vill förflyttas från Visby flygplats beror i stället på att de tycker att det är långt och dyrt att resa hem.
<span class=MR>Ingen är från Gotland</span>
Ingen av de unga flygledarna kommer från Gotland. De placerades här efter utbildningen till flygledare i Malmö och många av dem tycker att ett liv på Gotland innebär en viss social isolering.
Den som har stationerats på en flygplats kan begära förflyttning hos Luftfartsverket. Av de tio unga flygledare som börjat jobba på Visby flygplats under de senaste åren har nio begärt förflyttning. Fyra har fått nya jobb, resten väntar och står kvar på flyttlistan.
Personalomsättningen har ökat under de senaste fem åren, konstaterar Kåre Carlsson.
Han är inte rädd för att Visby en dag kommer att stå utan flygledare. Arbetsgivaren Luftfartsverket har till uppgift att se till att det finns flygledare på alla flygplatser och kan placera ut personalen där den behövs. Men att tvinga personalen att stanna i Visby är inte rätt metod, tror Kåre Carlsson. Han vill hellre stärka Gotlands attraktionskraft så att personalen vill stanna kvar.
I ett brev till Luftfartsverket i Norrköping framför han idén om att använda "okonventionella metoder" för att få flygledarna att stanna på Gotland:
"Någon form av rejäla subventioner för resor till tidigare hemorter eller familjer bedöms vara väl motiverade kostnader i förhållande till att ständigt utbilda nya flygledare som ganska snart anmäler intresse av att flytta", skriver Kåre Carlsson.
Men Kåre Carlsson är också beredd att vidta andra åtgärder för att få behålla sin personal. Någon form av marknadstillägg på lönen skulle också kunna vara aktuellt:
Vad som helst som höjer Visbys attraktionskraft för ungdomarna, förtydligar han.
Om personalomsättningen fortsätter i samma takt som under de senaste åren befarar Kåre Carlsson att de tolv flygledartjänsterna i Visby med tiden bara kommer att bemannas av några "gamlingar" och i övrigt av ungdomar som stannar en kort period.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!