Strulig utlarmning när orienterare avled

En man avled under en orienteringstävling i Lickershamn. Ambulans larmades ut, men kallades tillbaka av SOS Alarm – nu söks svar på vad som gick fel.

Ambulansen som först skickade till Lickershamn beordrades tillbaka till stationen av SOS Alarm.

Ambulansen som först skickade till Lickershamn beordrades tillbaka till stationen av SOS Alarm.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-10-31 17:30

En äldre man segnade ner under orienteringstävlingen Helg utan älg i Lickershamn 19 oktober. Mannen togs om hand av tävlingens sjukvårdspersonal som gav hjärt- och lungräddning på plats, men hans liv kunde inte räddas. Nu framkommer det att den ambulans som var på väg till platsen skickades tillbaka efter motstridiga besked från SOS Alarm. Den vägambulans som först skickades ut kallades tillbaka av ledningscentralen som gav besked om att en helikopter istället skickats till Lickershamn.

"När vi kommer åter till stationen och backar in bilen i vagnhallen kommer helikopterbesättningen ner till sin bil", skriver ambulanspersonalen i den avvikelserapport som upprättats. 

Helikoptern lyfte alltså aldrig. Helikopterbesättningen bemannade då en bil och körde sedan mot Lickershamn. 

"Nu har det gått många viktiga minuter. Hade vi fått fortsätta så hade troligen vi varit först på plats", skriver en anställd i ambulansen som beordrades tillbaka till Visby. 

Orsaken till att helikoptern aldrig lyfte var att det skulle ha tagit längre tid att få den startklar än vad det tar att köra de 21 kilometerna mellan brandstationen i Visby och Lickershamn. Avvikelsens allvarlighetsgrad betecknas som katastrofal.

– Dirigenten som ska bestämma vad man ska skicka har inte varit säker på avstånden. Vi har fått avvikelserapporten, nu kommer vi att behöva få en genomgång med SOS Alarm, säger Rolf Forsman, regionens beställarchef för hälso- och sjukvården.

I avvikelserapporten står att det kommer ett larm om en medvetslös man i skogen, men det står inte något om att dödsfallet orsakades av att ambulansen försenades. De som skrivit avvikelserapporten slår fast att okunskap om helikoptrars starttider, samt okunskap om Gotlands geografi orsakat händelsen. Cecilia Gustafsson, verksamhetschef vid Falck Ambulans på Gotland, vill inte kommentera innehållet i rapporten. Situationen för ambulansverksamheten på ön beskrivs däremot som pressad. 

– Vår beredskap är för dålig, det har vi lyft för Region Gotland, som är väl medvetna om det. Jag hoppas att de tar höjd för det i nästa upphandling, säger Cecilia Gustafsson.

En hjärtstartare som fanns på plats vid orienteringstävlingen användes, men denna fungerande inte. Men enligt den information som gavs efter att den äldre mannen avled i Lickershamn så hade det inte spelat någon roll om hjärtstartaren fungerat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!