Att rättegångar ställs in är inte ovanligt, om man gör en sammanställning över antalet inställda förhandlingar vid landets tingsrätter förra året.
Då ställdes 18 770 rättegångar in, det blir var fjärde rättegång. Främsta orsaken är att någon att parterna inte dyker upp.
På Gotland har man också samma problem och lagmannen Mikael Mellqvist ser det som ett bekymmer. Han tror dock inte att problemet är lika utbrett som i storstäderna.
- Fast det är ett bekymmer även för oss här på ön. Varje inställd rättegång är en inställd rättegång för mycket, säger han.
Det finns i dagsläget ingen statistik över exakt hur många rättegångar som ställs in på ön varje år. Men det händer med jämna mellanrum.
Enligt Mikael Mellqvist är det bästa om den kallade parten, eller vittnen eller andra inblandade hör av sig i god tid innan rättegången för att berätta att man inte kan komma.
- Då kan vi planera om. Det värsta är om förhindret inträffar någon dag innan. Värst är om det är samma dag, för då hinner de andra inblandande komma till tingsrätten, säger Mikael Mellqvist.
Uteblir man från en rättegång blir det inga repressalier eller dylikt för den som inte kommer. Däremot kan det gå så långt att personen hämtas med polis till nästa förhandling.
- När det här händer är det ytterst kostsamt. Det är skitdyrt att ställa in en rättegång. Det kostar jättemycket för alla inblandade och i slutändan är det samhället som får betala. Inställda rättegångar är ett otyg, säger Mikael Mellqvist.
Kostnaderna för de inställda rättegångarna förra året i Sverige uppgick enligt tidningen Metro till över 200 miljoner kronor.
Struntar i rättegångar
Var fjärde rättegång ställs in.- Det är ett bekymmer, säger Mikael Mellqvist, lagman vid Gotlands tingsrätt.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!