Student tog fram ny kurs och fick del av högskolans stipendieregn

- Jag ser inget egenvärde i datorn. Det roliga är hur den kan användas, med kommunikation i realtid och informationssökning på nätet, säger Gabriel Lindeborg från Ljugarn.
Vid fredagens examenshögtid vid Högskolan på Gotland, var han en av stipendiaterna.

Gotland2005-06-04 06:00
Efter tre års studier blir han teknologie kandidat i Datorkommunikation och uppmärksammas med stipendium av Gotlands Tekniska klubb och Christer Andrées minnesfond för teknisk utveckling.
- I sitt examensarbete på fem poäng har Gabriel tillämpat teori och praktik och tagit fram en kurs om i trådlös nätverksteknik. Den kommer att användas som en grundkurs i kommande utbildningar, berättar Mats Almgren, högskoleadjunkt i elektronik med inriktning elektronik och mätteknik vid högskolans institution för naturvetenskap och teknik.
"Gabriel har under hela studietiden visat prov på stor målmedvetenhet. Han har alltid varit väl förberedd för de uppgifter som han har blivit ställd inför. För att nå framgång i sina studier har han både inhämtat kunskap på ett föredömligt sätt och visat prov på hur man på ett positivt sätt använder sig av kritisk granskning noteras av Tekniska klubbens motivering för stipendiet till bäste student på utbildningen i kommunikations och kvalitetsteknik med inriktning mot datorkommunikation.
Gabriel Lindeborg är född i Visby och uppvuxen i Eskilstuna. Han valde tidigt inriktning med sikte på kommunikationsteknik och jobbade bland annat med kvalitetsarbete på Södersjukhuset i Stockholm. 2001 flyttade han tillbaka till Gotland, bosatte sig i Ljugarn och började studera vid Högskolan. En tänkt magisterexamen med två inriktningar, i kvalitetsteknik och datorkommunikation, har nu blivit en teknologie kandidatexamen med mycket kvalitetstänkande i utbildningen.
- Kvalitetsteknik är processinriktat och handlar mycket om kvalitetsarbete inom olika organisationer. Inom datorkommunikation studeras bland annat kvalitetsteknik och hur man kan koppla ihop datorer. Alltså mer specialisering mot nätverken, förtydligar han.

200 000 i stipendier
Sin första dator köpte han 1984. Då fanns bara mindre system, något som snabbt förändrades och med en explosionsartad utveckling mot slutet av 1990-talet. Nu, som teknologie kandidat, kommer hans examensarbete att användas som en kurs i den utbildning som han själv just avslutat.
- Kul, den kurs som vi hade i trådlös datorkommunikation som vi gick var väldigt teoretisk och passade inte riktigt in i utbildningen. Den kurs som jag har tagit fram om trådlösa nätverk, med teorietisk och praktisk tillämpning av ämnet, passar bättre in och det är roligt att den kan användas vid Högskolan.
Vid examenshögtiden i Donnerska huset talade rektor Leif Borgert, Rindis ordförande Adel Szakás och kommunfullmäktiges ordförande Claes Nilsson. Förvaltningschefen Hans Svensson delade ut diplom och överlämnade en gåva tillsammans med Sonia Landin från Gotlands kommun.
Från Claes Elmstedts stipendiefond utdelades 6 000 kronor till arkeologistuderande Elin Brödholt samt 7 000 kronor tillsammans till studenterna vid ekonomiutbildningen International Business Relations Sara Wickström och Gabriella Lanner
Från Stiftelsen Alfas stipendiefond utdelades 23 000 kronor till Linn Gunnarsson för genomförande av fältundersökning på Madagaskar för C-uppsats i samhällsgeografi, 25 000 kronor till Katrin Litsfelt för C-uppsats i arkeologi på Samoa, 27 000 kronor till Martina Ravn för studie av de Brittiska kanalöarnas förhållande till fastlandet avseende kommunikationer, kunskaps- och kompetensutbyte som modell för Gotland, 30 000 kronor till Tobias Colliander och Erik Wenander tillsammans för del av av fältstudieundersökning på Madagaskar, 45 000 kronor till Sanna Siltonen och Ulrika Ridbäck får 45 000 kronor från Stiftelsen Alfa för fältarbete om fragmentering av ursprungshabitat och inverkan på förlusten av biologisk mångfald i tropikerna, Ecuador.
Från Stiftelsen Tidningarna på Gotland utdelas 10 000 kronor till Annika Rogell, tredjeårs student vid Gestaltning i nya medier.Från Gotlands tekniska klubb tilldelades 1 000 kronor vardera till bästa student på vardera utbildningarna i Kommunikations och kvalitetsteknik med inriktning mot datorkommunikation (Gabriel Lindeborg), kvalitetsteknik (Ann-Sofie Johansson) samt programvaruutveckling (Marcus Löwenborg)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!