Studentbostäder het valfråga på ön 2006

Nu ska studentkåren göra bostadsproblematiken till en het valfråga 2006, i hopp om fler och "rättvisare" bostäder och en annan attityd till studenternas praktiska och psykosociala behov.
- Efter ett tag så accepterar man ett liv som är helt oacceptabelt. Så ska det inte vara! säger Sofia Larsson från Jagvillhabostad.nu.

Gotland2005-05-21 06:00
Hon, Rindis ordförande Adél Szakács och Pelle Rödin från Sveriges förenade studentkårer, samlar nu krafterna inför Almedalsveckan i juli. Då inleds en gemensam kampanj kring en på Gotland väl känd problematik.
I dagsläget bor 1 200 av högskolans studenter på ön, medan Gotlandshem bara har 210 studentbostäder. Fler byggs, men långt ifrån tillräckligt.

Blir utkastade
Gruppen, som menar att öns bostadsbrist närmast är att jämföra med Stockholm, Göteborg och Malmö, uppskattar att omkring 800 studenter saknar helårskontrakt. Majoriteten hyr i andra hand och inte sällan blir de "utkastade" sommartid. Av de 120 studentbostäder som byggs på Allégatan, ska bara 40 hyras ut helårsvis. Övriga 80 hyrs ut till turister över sommaren.
- På Gotland är det inte bara svårt att få en lägenhet, utan också att få behålla den, säger Pelle Rödin.
- Att betala turisthyra är inte ens ett alternativ, säger Adél Szakács och konstaterar å andra sidan att de som hyr Gotlandshems studentbostäder, inte får hyra ut i andra hand!

Viktig faktor
Förutom fler och mer permanenta bostäder, så efterlyser gruppen även en attitydförändring och ett annat sätt att bygga.
- Det som behövs är fler helårskontrakt. Högskolestudenter är vuxna människor och att inte få ha en trygg boendesituation påverkar även dem i allra högsta grad även psykosocialt, säger Sofia Larsson och menar att kommunen skulle tjäna på att att ta bättre hand om dem.
- Om Gotland vill leva hela året, så är studenterna en viktig faktor för tillväxt och utveckling. Där är bostaden a och o.
Får man ingen fast bostad under studietiden så är risken stor att man inte heller stannar kvar efteråt, menar hon. Det finns även studenter som avbryter sina studier, eller övergår till distansstudier, för att de inte kan få drägliga bostadsförhållanden på ön.
Adél Szakács påpekar att Högskolan ju vill satsa på att bli årets studentkommun 2007 och dessutom planerar en fördubbling av antalet studenter på tio år. Därmed ses det som extra angeläget och passande, att göra studentbostäder till en valfråga 2006.
En första aktion planeras till Almedalsveckan i juli och i höst ska studenterna erbjudas kurser i bostadspolitik och seminarier med öns folkvalda. Samtliga fullmäktigepartier ska få ta ställning till ett antal frågor kring studentbostäder. Alla högskolestudenter - röstberättigade medborgare - kommer sedan att få ta del av partiernas svar.
- Vi tänker inte rekommendera studenterna vilket parti de ska rösta på. Däremot ska vi vara duktiga på att förmedla svaren - eller bristen på engagemang från politikerna. Det kommer att tala för sig själv, tror Pelle Rödin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!