Studenter drar - nya flyttar hit

Studenten närmar sig för Julia Fridlund, Alva Ragnarsson och Stephanie Linnander. Efter sommaren säger de hej då till Gotland.
Många lämnar ön efter studenten - ändå minskar inte antalet 19- och 20-åringar på Gotland.

Alva Ragnarsson. Flyttar till Stockholm. Enligt en kartläggning av Svenska Dagbladet har Gotland, i förhållande till sin folkmängd, den största inflyttningen till Stockholms län.

Alva Ragnarsson. Flyttar till Stockholm. Enligt en kartläggning av Svenska Dagbladet har Gotland, i förhållande till sin folkmängd, den största inflyttningen till Stockholms län.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2012-05-19 04:00

I juni tar ungefär 800 gotländska ungdomar studenten. Många av dem kommer att flytta från ön ganska snart.

Alva Ragnarsson, som har vuxit upp i Hemse, tar studenten från det naturvetenskapliga programmet. Hon tänker flytta till Stockholm för att jobba och spara ihop pengar till resor.

- Det ska bli kul att byta stad och se nya ansikten, säger Alva.

Klasskompisarna Stephanie Linnander från Grötlingbo och Julia Fridlund från Björke söker sig ännu längre bort: Stephanie åker till USA för att studera ekonomi i Kalifornien och Julia ska jobba som au pair i Nya Zeeland. Sedan tänker de studera. Stephanie vill bli ekonom och Julia ska bli barnmorska.

Julia, Alva och Stephanie är inte ensamma om sina flyttplaner, men trots att många nybakade studenter väljer att flytta från ön dräneras inte Gotland på ungdom.


Jämna steg
Enligt Statistiska Centralbyrån håller inflyttningen i stort sett jämna steg med utflyttningen bland de riktigt unga. Förra året valde 195 gotländska 19- och 20-åringar att skriva sig på annan ort, samtidigt som 189 personer i samma åldrar flyttade till ön.

Och 2010 var inflyttningen till och med något högre än utflyttningen bland ungdomar i den här åldern.


Viktigt inflöde
Thomas Nilsson, som är rektor på Gotlands folkhögskola, kan ge en del av förklaringen till den stora inflyttningen av ungdomar.

- Vi står alldeles uppenbart för en del av detta. Vi har mellan 300 och 400 helårsstudenter och hälften av dem kommer från fastlandet. Vi uppmanar alla att skriva sig på studieorten. Just nu har vi ett 50-tal elever från fastlandet som bor på campus och som har valt att skriva sig här, berättar Thomas Nilsson.

Ett inflöde av nya människor med nya tankar är viktigt för Gotland, tycker Thomas Nilsson.

- Det är alltid några som förälskar sig i Gotland och blir kvar här. Därför är det otroligt viktigt att vi har många utbildningsplatser med nationell rekrytering på ön.


Andra vågen
Julia Fridlund och Alva Ragnarsson vill återvända till Gotland när de har utbildat sig och fått familj:

- Jag vill definitivt tillbaka. Det har varit så mysigt att växa upp här, säger Julia.

Stephanie Linnander tror att hon kommer att bo i någon storstad. Men inte för evigt:

- När jag blir äldre kommer jag nog hit igen, säger hon.

Och en blick på Statistiska centralbyråns statistik visar att många gör precis så som Julia, Stephanie och Alva tänker göra:

Utflyttningen från Gotland är något större än inflyttningen i åldrarna 18 till 26 år. Sedan vänder det tvärt. Från 27 år och uppåt är det fler som flyttar till Gotland än härifrån.

Benägenheten att röra på sig minskar med åren, men efter 60 kommer en andra våg.

Det är inte så många som flyttar i den åldern, men de som gör det flyttar dubbelt så ofta till Gotland än härifrån.

Julia, Alva och Stephanie funderar på vad det kommer att återvända till:

- Jag är lite rädd för att Gotland ska ha dött ut när jag kommer tillbaka om tio-femton år. I så fall kommer jag ju inte att få något jobb som barnmorska, funderar Julia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om