Studenter från öst får bo hos gotländska familjer

Nya dörrar öppnas mot öst. Nu vill Richard Steffen och Högskolan locka studenter att bo med gotländska familjer, ta del av lokal studie- och samhällskultur på gymnasie- och högskolenivå och därmed, på sikt, bli krafter som gynnar Gotland. Ambitionen ser nu ut att kunna bli verklighet, bland annat tack vare Fröjelrelaterad ketchup i Ukraina...

Gotland2004-10-12 04:00
Funderingarna har funnits i över ett år, berättar Richard Steffengymnasiets biträdande rektor Stellan Sundh. Skolan, som sedan tidigare har elevutbyten med bland annat Baltikum, vill vidga vyerna och ytterligare befästa sin position som integrations- och samverkansvänlig utbildningsanordnare.
­Det finns en stor potential österut för Gotland och vi vill bidra till att göra ön till en attraktiv utbildningsplats i Östersjöregionen. Det ligger dessutom helt i linje med den politiska viljan och Centrum för Östersjöstudier, säger Stellan Sundh
De senaste månaderna har han på flera sätt sökt kontakt med skolor i bland annat Ukraina, för att bygga upp den nya plattformen. Så i augusti i år hörde han att Hushållningssällskapet på Gotland skulle resa till just Ukraina. Ett av huvudmålen var Fröjelsonen Carl Styréns grönsaks- och ketchupfabrik i Kachovka...
Sundh sökte resmedel från Svenska Institutet (som bland annat främjar samarbete och utbyte inom utbildning och forskning), men fick nobben.
­ De tyckte dock att idén var väldigt intressant och rekommenderade mig att söka till deras kontaktseminarium i Lvov i Ukraina, nu i oktober.
Stellan sökte och fick plats, tillsammans med Gun Eile från Institutionen för kultur och samhälle på Högskolan Gotland. De kom hem i söndags, efter två dagars diskussioner med svenska och ukrainska representanter från gymnasie- och folkhögskolor, universitet, högskolor och yrkesutbildningar.
Med nya kontakter i bagaget konkretiseras nu arbetet på hemmaplan.
­Vi tror att Gotland med sin småskalighet, trygghet och möjlighet till boende är en bra start om man ska sadla om från en öststatskultur till väst. Men det gäller att profilera sig ordentligt. Vi konkurrerar med stora drakar som Lund, Mälardalen och Uppsala.
<span class=MR>Stipendier för studier</span>
Tanken är att elever från Estland, Lettland, Litauen, Polen, Vitryssland, Ryssland och Ukraina ska få stipendier för studier på Richard Steffengymnasiets Samhällsvetenskapliga program. Därefter hoppas man att de ska vilja stanna kvar och gå vidare till högskolestudier. Det diskuteras om att ge dem företräde till ett antal studieplatser inom områden som turism, ekonomi och historia. Den långsiktiga ambitionen är att skapa yrkesverksamma och integrationsmedvetna krafter som gagnar Gotlands utveckling.
Varje elev kommer att kosta 75000 kronor per år, har man räknat ut. Gästelevernas utbildning, skollunch och busskort är tänkt att bekostas av kommunen. Resten hoppas man kunna få från Svenska institutet, Rotary och andra intresseorganisationer. En avgörande faktor är dock gotlänningarnas ideella stöd. Elevernas kost och logi måste nämligen ordnas av privatpersoner; fadderfamiljer som kan tänka sig att ta hand om någon elev under en kortare eller längre period. En kommunal- eller bidragsfinansiering av den delen är inte möjlig, menar Sundh.
Förhoppningen är att de första eleverna ska börja höstterminen 2005. Ett omvänt utbyte, med svenska elever i Ukraina, är inte aktuellt i dagsläget.
­ Det finns inget sug åt det hållet nu, men det kanske kommer. Det här kommer att få en stor effekt på elevernas värderingar, exempelvis vad gäller medbestämmande och gruppsamverkan. Jag tror att alla kommer att lära sig mycket av varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!