En ny undersökning gjord av Centrala studiestödsnämnden, CSN, visar att studenter mår sämre än tidigare. Undersökningen gjordes under 2020 och resultatet visar att 58 procent av de studerande mår bra eller mycket bra, vilket är en försämring sedan 2017 med nio procentenheter.
Stress, trötthet och ängslan, oro eller ångest är vanliga hälsobesvär. En orsak till försämringen är pandemin, enligt CSN, eftersom studenter i högre utsträckning har fått plugga på distans och har minskat sina sociala kontakter. Sofie Westberg är kurator på Uppsala Universitet Campus Gotland, och har noterat en liten ökning av studenter som tog kontakt med studenthälsan i höstas.
– Om det beror på corona eller inte vet vi inte. Däremot har både jag och mina kollegor märkt att samtalet ändrat karaktär från att mestadels ha handlat om stress, nedstämdhet och ångest till att vara kopplat till corona med ensamhet och isolering, säger hon.
En del studenter upplever att studierna blir lidande då det är lättare att tappa motivationen och vara disciplinerad vid hemmastudier.
– Något som har förvånat lite är att vissa oroat sig över att kvaliteten på studierna blir lägre, och om man kommer att vara tillräckligt bra när man kommer ut i yrkeslivet, säger Sofie Westberg.
En annan baksida med coronapandemin är att läget snabbt förändras vilket gör situationen oviss för studenterna. Till exempel kommer hela tiden nya besked, ibland med kort varsel, om de behöver plugga på distans eller inte.
– Det kan skapa en oerhörd stress att inte veta och inte kunna planera. Framför allt för de studenter som hade planerat att flytta till Gotland, och inte minst för våra internationella studenter.
För att må bra är gemenskap med andra en väldigt viktig faktor. Trots pandemin måste vi försöka upprätthålla våra sociala kontakter, säger Sofie Westberg.
– Social distansering betyder inte isolering. Det gäller bara att hitta nya vägar och vi kan umgås utomhus, promenera, grilla eller fika. Vi kan också nyttja det digitala till att umgås. Min arbetsplats har fika och aw över Zoom, det är inte samma sak men det går.
För att må bra är det som alltid viktigt att fylla sina basala behov om sömn, mat och motion. Att ha strukturer i livet är kanske viktigare nu än någonsin, menar Sofie Westberg.
– Jag brukar rekommendera studenterna att vara supernoga med vad som är studietid och vad som är fritid. Ett tips är att göra en schema över sin arbetsvecka, skriva in det som ska göras men också raster och pauser. Strukturen underlättar enormt mycket och motverkar också att man skjuter upp saker.
Om man vill boosta sitt välmående stavas mirakelmedicinen rörelse.
– Många studenter är stillasittande och vi är inte skapta för att sitta framför skärmar. All forskning visar att motion och att vara ute i naturen får oss att må bättre och bli mindre stressade. Nu under den mörka årstiden behöver vi ta oss ut på förmiddagarna och lapa i oss så mycket dagsljus det bara går.
Det är även viktigt att tillåta sig att må dålig ibland, och känna det man gör, säger Sofie Westberg.
– Vi lever i en orolig tid och det är okej att känna sig orolig, ledsen eller nedstämd. Det är inte farligt att känna känslor. Det är många som behöver träna på det också. Sedan är det såklart viktigt att prata med någon när det är jobbigt.