Studentmössan obligatorisk för de 200 deltagarna i gotländska studentmötet

Studentmössa är obligatorisk huvudbonad under tre dagar för ca 200 personer som i helgen samlas till Gotländska studentmötet 2005.
Studentmötet ordnas vart femte år och inbjudna är alla gotländska studenter som tagit "riktig" studentexamen, det vill säga fram till och med årgång 1968.
En rad programpunkter väntar deltagarna, däribland promotion av jubelstudenter med professor Thure Stenström som promotor.

Gotland2005-05-24 06:00
- Unikt i landet med den uppslutningen, konstaterar Magnus Wiman (examen 1961), ordförande i den bestyrelse för 2005 års möte och som valdes vid förra mötet 2000.
Av 1 500 kallade möter således 200 upp och deltar i helgens olika aktiviteter. De kommer från hela landet men en del reser även hit längre ifrån. Deltagare kommer bland annat från Brasilien, Schweiz, Italien och Frankrike. De har ett gemensamt: De avlade studentexamen på Gotland senast 1968, därefter avskaffades den gamla formen av studentexamen i och med gymnasiereformen. Äldsta deltagaren tog studenten 1935. Bland de yngsta, som alltid i detta sammanhang, är bestyrelsens Inger Harlevi (examen 1968).
Och Örjan Nygren (examen 1952), som tillsammans med hustru Birgitta (examen 1953) fungerar som spindlar i arrangörsnätet, noterar att intresset för att delta verkar öka i takt med stigande ålder.
- 55:orna är välrepresenterade, de kombinerar med sitt 50-årsjubileum påpekar Birgitta Nygren.
- Det är faktiskt sämst uppslutning procentuellt från de som är bosatta på Gotland, konstaterar Marianne Sporre (examen 1959).

Arrangemangssamordning
I år tyckte arrangörerna först att man hade lite oflyt arrangörsmässigt när det visade sig att P 18 samma helg arrangerar sin nedläggningsceremoni. Men det vändes till något positivt i och med att många av de manliga studenterna även gjort rekryten på regementet och nu efter viss samordning mellan arrangemangen kan delta i båda.
Studentmötet inleds på fredagskvällen med en välkomstsupé på Frimurarelogen och avslutas med stadsvandring och lunch på söndagen.
Lördagen är huvuddagen. Då hålls stämma (givetvis i gamla läroverket, nuvarande S:t Hansskolan) som bland annat innehåller programpunkter som promotion av jubelstudenter (examensårgångarna 1951-1955, således de som det hunnit gå minst 50 år för sedan studenten räknat från förra studentmötet. Promotor är professor Thure Stenström och ceremonispråket är latin.
Vidare sång, musik och föredrag och med avslutande gruppfotografering på skolgården.
- Det är åttonde gången som det gotländska studentmötet arrangeras. Och det kommer att fortsätta i många år även om skaran deltagare av naturliga skäl krymper efterhand, säger Örjan Nygren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om