Studerar de gåendes kunskapsnivå

I går genomförde NTF på Gotland en undersökning av hur mycket gotländska gångtrafikanter känner till om vad som gäller vid oövervakade övergångsställen.
Omkring 200 personer intervjuades i Visby och i Hemse. Motsvarande studie gjordes förra hösten om företrädesreglerna som infördes den 1 maj 2000.

Gotland2002-09-27 04:00
Vid ett senare tillfälle skall man granska hur bilisterna sköter sig när det gäller att lämna företräde vid övergångsställena och i nästa vecka ska polisen öka kontrollen.
- Vi måste se till att folk lär sig vilka regler som gäller. Därför gör vi den här insatsen. Genom enkäten vill vi sedan få fram kunskapsnivån hos gångtrafikanterna.
Det säger Lennart Ljungdahl, ordförande i NTF Gotland. NTF är nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande som arbetar helt ideellt.
Tio NTF:are fanns i går eftermiddag vid Södercentrum och längs Kung Magnusväg fram till Alyhrs hörna och längs med Skolportsgatan.
<span class=MR>Frågor</span>
Dessutom var några ute i Hemse och ställde frågor. Samtidigt delades ut en liten broschyr, som talar om vad som gäller vid oövervakade övergångsställen.
Det är vägverket region Stockholm som sedan 1994 samverkar med polis, kommuner och NTF för att förbättra de gåendes situation och allt fler bilister stannar för gående. 1994 stannade 12 procent av bilisterna i Stockholms län.
Ett drygt halvår före den nya väjningsplikten från 1 maj 2000, stannade 40 procent och efter den kampanj som genomfördes förra hösten stannade 64 procent av stockholmsbilisterna.
<span class=MR>56 procent stannade</span>
På Gotland gjordes också en studie förra hösten. Den visar att 56 procent av öns bilister stannar för gående.
Den enkät som då gjordes med gående visade också att många kände till de nya reglerna.
Nu vill man se vad som har hänt under det senaste året. I onsdags genomförde ett 100-tal funktionärer från NTF en studie i Stockholm och i går genomfördes samma sak i Visby och Hemse.
Vid ett senare tillfälle genomförs del två för jämförelse med förra höstens resultat.
Då kommer dolda kontrollanter att granska hur många bilister som lämnar företräde för gående vid obevakade övergångsställen.
I nästa vecka kommer polisen på Gotland att intensifiera övervakningen av lagens efterlevnad vid övergångsställen.
- Det är vi som sitter bakom ratten, som har det stora ansvaret. Förra året dog 580 i trafiken i Sverige.
Målet är att år 2007 komma ner till 270. På Gotland dog sju i trafiken förra året medan 69 dog i Stockholmstrafiken. Men där bor det över en miljon människor, säger Lennart Ljungdahl.
Nästa år vill NTF:komma i gång med en utökad trafikundervisning i skolorna. Fortfarande är väldigt många ute i trafiken utan att kunna tillräckligt om trafikreglerna.
De som kör bil och motorcykel har förhoppningsvis tagit körkort och EU-mopedisterna skall också ha fått extra kunskaper.
Ingenstans är man så oskyddad som när man ska gå över ett obevakat övergångsställe. För gående gäller att ha koll på att bilarna verkligen saktar in, innan man börjar gå över gatan.
För bilisterna gäller att ha koll, både på dem som ska över gatan och på framförvarande bil.
Ibland klickar det. Så skedde när GA samtalade med Lennart Ljungdahl vid Alyhrs hörna i går.
En bil på väg norrut stannade för gående. En annan bil, som svängde höger från Skolportsgatan och in på Kung Magnusväg, körde in i bakändan på bilen som stannat för de gående.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om