Över 1 000 barn i åldern 4 till 18 har delat med sig av sina tankar, funderingar och sin oro. Den nya studien är ett samarbetet mellan forskargruppen CHAP vid Uppsala universitet och Länsförsäkringars forskningsfond. Syftet har varit att, om möjligt, skaffa kunskaper som skulle kunna vara till gagn för barn och ungdomar.
I studien sticker Gotland och Uppsala län ut genom att vara klart överrepresenterade. Enligt forskarna beror det troligen på ett större engagemang för undersökningen på Gotland och i Uppsala.
Rapporten ger en bild av hur barn tänker och resonerar kring viruset, risken för att bli smittad och oron för att nära och kära ska drabbas. Men den ger också en bild av hur barnen ser på framtiden kopplat till exempelvis social hållbarhet, stress, trängsel och klimatet.
Barnen har fått frågor som: "Vad är det bästa med corona?". Många av barnen svarar att man har fått mer tid med familjen och att det har varit mindre stressigt, andra har svarat att det har varit bra för miljön med bättre luft. På frågan vad som har varit sämst med coronan, svarar många att gamla kan bli sjuka och dö, att fritidsaktiviteter har ställts in och att inte få träffa far- och morföräldrar.
– Det här är en otroligt intressant studie som ger en spännande inblick i hur barn och ungdomar tänker och resonerar kring coronaviruset. Den bryter också mönstret i rapporteringen kring pandemin och ger upphov till många kreativa och utvecklande tankar, säger Henrik Stangel, vd på Länsförsäkringar Gotland.