Studiebesök ersätter prao

- Vi kommer att fortsätta det här läsåret också. Det beslutet är taget. Men vi (högstadierektorerna) har diskuterat oss fram till att det i framtiden är bättre att ersätta prao med fler studiebesök. Därmed ges eleverna en bättre inblick i näringslivet.

Gotland2006-10-24 06:00
Det säger Gunnar Smitterberg, rektor för Södervärns rektorsområde och samordnare för öns högstadierektorer. I Varbergs kommun har man inför årets skolstart beslutat att stoppa all praoverksamhet i grundskolan. Detta efter kritik från arbetsmiljöverket för bristande säkerhet på en del praoplatser. Verket har beslutat om skärpt tillsyn av praoplatserna.

Krav och kritik
Och visst finns arbetsmiljöverkets krav på bättre säkerhet för eleverna. Men Gunnar Smitterberg betonar att man här är extra noga med att kontrollera arbetsplatserna där elever gör sin prao. Man diskuterar också ute i landet för- och nackdelar med prao. Det finns kritik mot arbetsplatser där eleverna inte får någon större behållning av sina prao-veckor.

Prao i åttan och nian
På Södervärn och Solberga har eleverna i åttan en praovecka och i nian två. Övriga mindre högstadier har två veckor under vardera årskursen. Att Södervärn och Solberga har en vecka mindre beror på att det är svårt att hitta praoplatser till alla i åttan.
På barn- och utbildningsförvaltningen är det Lasse Lawergren som sedan 1982 ansvarar för praoverksamheten. Just nu pågår utskick till företag inför vårens prao. Det rör sig om 1200-1300 arbetsplatser som får förfrågan om de kan ta emot elever från årskurs 8 och 9. Men att ordna med praoplatser åt alla är inte så enkelt.

Elever fixar själva
- Det är nästan alltid likadant varje år. Cirka 400-500 säger ja direkt, medan en del inte svarar alls och en del säger nej. Det brukar ändå ordna sig med fler platser. Eleverna själva lyckas ordna det där deras mamma eller pappa jobbar. Förr var det bestämt att eleverna exempelvis skulle göra prao på teknikinriktade företag. Men nu är det mer vad eleverna vill som styr valet, säger Lasse Lawergren.
Just teknikinriktningen har också blivit betydligt svårare att få tag på sedan både Flextronics och försvaret lagts ner. Handeln är det som räddar praoplatserna i dag, säger Lasse Lawergren. En annan säker arbetsgivare är Gotlandsbolaget. Men då gäller det endast för niorna, eftersom åttorna anses för unga.

1 800 elever ska ut
Prao, som står för praktisk arbetslivsorientering, är omfattande. På Gotland är det innevarande läsår drygt 1 800 elever från årskurs 8 och 9 som ska ut på prao. Behovet för dessa är sammanlagt 3 638 veckor. Men sedan tillkommer Apu, arbetsplatsförlagd utbildning i grundskolan, där elever i yrkesinriktade program ska ha 15 veckor per läsår, lika med 3 765 veckor.
En tredje grupp är de 160 eleverna på gymnasiets individuella program som ska ha varierande praktik motsvarande cirka 3 200 veckor. Så totalt är det cirka 10 600 praktikveckor som ska skakas fram varje läsår. Därtill kommer praktikbehov för elever på Komvux, Lernia och friskolor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om