Lagom till påsk kommer många som har sommarställe på Gotland till ön för att fira påsk och rusta upp stället inför sommar, semester och sol.
Det finns bara ett litet smolk i bägaren. Det har Mats Olofsson, skadechef på Länsförsäkringar på Gotland, blivit varse.
Och det är nämligen att när våren har varit så pass kall som den är just nu, är många sommarhus nedkylda.
Sommargästerna vill då elda på i pannan för att få upp värmen.
- Att då sätta i gång och tokelda för att få upp värmen snabbt inomhus kan få ödesdigra konsekvenser, förklarar Mats Olofsson.
Han förklarar att materialet i skorstenen riskerar att spricka vid kraftiga temperaturhöjningar. Och om skorstenskanalen blir för varm kan omgivande material bli för varmt.
- Det är oerhört viktigt att elda försiktigt i början. Tokeldar du kan temperaturen snabbt nå 600-700 grader, vilket utsätter huset för stora risker, säger Mats Olofsson.
Han råder att lägga in max 2-3 kilo ved i timmen och låta eldstaden vila med jämna mellanrum.
Och om det blåser rejält ute, är det också viktigt att låta eldstaden vila mellan eldningarna.