Stuxgården - nyrenoverad pärla

Det var blågula band som klipptes. Mingel med ciderbubbel, musik med trubadurer, kaffe och tårta.I går invigdes nyrenoverade Stuxgården. Firade gjorde de 36 boende och 38 i personalen med gäster.

Trivsamt. Karin Rönnfors från Kiruna trivs på Stuxgården.

Trivsamt. Karin Rönnfors från Kiruna trivs på Stuxgården.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-09-19 08:06
- Inget annat äldreboende på Gotland, knappast heller i Sverige, har ett läge som vi har här på Stuxgården. Här har vi nära till badhusparken, vattnet i Sunde och vår egen trädgård att njuta vid, säger verksamhetschef Amy Öberg.
Vi kommer innan invigningsdags och möts av lilla gråa, glada Gilda. Hon är Stuxgårdens populära fyrbenta vän, en dvärgschnauzer som tillhör Amy och Ragnar Öberg. När vi stiger in hörs pianomusik. Det är Ragnar som spelar. Han är pensionär, råder över sin tid och följer gärna med Amy till hennes jobb och pratar med de boende.
- Nya Stuxgården är så fin. Här trivs jag och kan inte ha det bättre. Egentligen borde alla få ha det så bra som har har det här, säger Karin Rönnfors som flyttat från Kiruna till Gotland. På Stuxgården hyr hon, precis som alla andra hyresgäster på öns äldreboenden, sin lägenhet med kontrakt.
På Stuxgården finns dygnet runt boendeassistenter och vårdbiträden och tillgång till sjuksköterskor. Nattetid kommer primärvårdens sjuksköterskor från Visby. Läkartillsyn erbjuds och arbetsterapeut liksom sjukgymnast finns att tillgå vid behov. Kontakt förmedlas med tandläkare och för nyinflyttade erbjuds gratis undersökning av tandhygienist. Dessutom finns möjlighet till både hår- och fotvård mot betalning.
- Varje boende har en egen kontaktperson i personalen. Och varje boende har med sig privata tillhörigheter. Egna möbler, fotografier, tavlor och prydnadssaker gör varje rum unikt och personligt. Därför har vi valt att ha väggarna enfärgade och ljusa när vi renoverade, säger Amy Öberg.
Av Stuxgårdens tre enheter byggdes Gattet och den stora salen, Havet kallat, om 2002. Havsgläntan, gruppboendet för personer med demenshandikapp, invigdes 2001.
-  Vi har två specialutbildade i demenshandikapp. Det är Birgit Karlsson och Helene Åberg som, samtidigt som de arbetat heltid som undersköterskor, har läst på distans och nu är examinerade Silvia-systrar. Deras kompetens kommer bland annat till nytta i teamet för dementa med beteendestörningar. Deras kunskaper är bra exempel på vidareutveckling av Stuxgården, säger Amy Öberg.
Den senaste renoveringen av Stuxgården är nu klar. 12 boende har under tiden flyttat över i gamla Strandgården. Under tiden har avdelningen Sundets 13 gamla rum blivit 12 nya med toalett, dusch och kokmöjlighet. Alla har fått välja rum själva.
- Min största önskan har varit en trappa ner från "Havet" till trädgården. Nu finns den och tillsammans med en hiss gör det lätt att komma från Stora salen över altanen och ner i trädgården. Där ska vi sätta en syrenberså. Det blir möjligt tack vare pengar från Alzheimerfonden. Att vi också fått en mur med grindar mot gatan gör att vi kan ha alla dörrar öppna och de boende tryggt och säkert kan vistas ute, säger Amy Öberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!