Styrets hjärtefråga röstades igenom

Utmaningsrätten återinförs på Gotland. SD gick på det centerleda styrets linje och spänningen uteblev därmed under rösträkningen.

Måndagens regionfullmäktige inleds. Ordförande Inger Harlevi (M) förlkarar mötet öppnat.

Måndagens regionfullmäktige inleds. Ordförande Inger Harlevi (M) förlkarar mötet öppnat.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-10-21 20:30

Frågan om utmaningsrätten är den stora politiska vattendelaren i regionfullmäktige. I korthet handlar det om att företag ska få ta initiativ till att börja konkurrera med regionens verksamheter. Debatten på måndagens fullmäktige speglade också skillnaderna i var de politiska partierna står på höger-vänster-skalan. 

– Dålig politik oavsett om man vill ha fler privata utförare eller ej, sa Meit Fohlin (S). 

Företrädare för Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ klev upp i talarstolen där de med emfas beskrev varför förslaget om utmaningsrätt borde kastas i papperskorgen.

– Den här frågan visar att vi har något olika syn på och tilltro till det övriga samhället och företagen, sa regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C). 

Alliansvänner från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna framförde sitt stöd till varför utmaningsrätten skulle röstas igenom. Att frågan engagerar är tydligt. 

– Jag kan fatta att det är en poäng att flirta med Svenskt näringsliv, sa Meit Fohlin, som en bisats riktad till sina meningsmotståndare.

– Det var det dummaste jag hört, muttrade Andreas Unger (M), tidigare ordförande i Företagarna Gotland.

Frågan om utmaningsrätt gick till en omröstning där Sverigedemokraterna, efter att ha suttit tysta i debatten,  gav sitt stöd åt det centerledda styret. Att två företrädare lämnat för att bli politiska vildar spelade alltså inte in i den här omröstningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!