Sommar, sol och nedskräpning. Under de varmaste månaderna ökar antalet besökare till ön, och därmed också skräpet på allmänna platser, något som trafik och gatas renhållningsarbetare bedriver en ständig kamp emot. Från att ha två heltidsanställda renhållningsarbetare året runt, så växer arbetsstyrkan nu markant till totalt 19 medarbetare.
– Vi har redan nu två extra personal på plats som är erfarna säsongsarbetare. De är här för att hjälpa till över sex månader. Sen kommer ytterligare en som jobbar tre månader och två som jobbar över sommaren, säger William Forslund, enhetschef.
Region Gotland arbetar också sedan ett antal år med cyklande ungdomar som arbetar med att plocka skräp. Ett lyckat koncept som nu genererat 13 sommarjobb för ungdomar över 15 år. Högsäsongen, med full bemanning, börjar innan Almedalsveckan i slutet av vecka 25.
– Det har varit ett jättelyckat koncept med cyklande ungdomar. Det har tagits emot väl av allmänheten och framförallt har vi fått en bra effekt av det.
Nytt inför årets skräpplockningssäsong är att man utökat området som man plockar vid. På Södra hällarna och mot Gråbo och Terra nova kommer det nu också att plockas.
– Vi har även utvecklat ett nytt system med alla papperskorgar som vi markerat ut på digitala kartor där vissa papperskorgar töms varje dag, och andra mer sällan beroende på hur frekvent de används.
Nedskräpning är ett problem året runt, men märks tydligast på sommaren då fler vistas utomhus. Därför behövs en större arbetsgrupp, även om det i den bästa av världar inte skulle behövas, menar enhetschefen.
– Det är en ordentlig skillnad, det behövs. Det kommer hit en stor mängd människor där många rör sig utomhus. Det finns ett stort behov, säger han.
De senaste somrarna har nedskräpningen blivit gradvis mindre, detta jämfört med bottenåret 2021, under pandemin.
– Då var folk inte på lokal på samma sätt. Många var utomhus och träffades. Det medförde att det lämnades mer skräp i de offentliga miljöerna.
William Forslund har några konkreta tips som varje person kan tänka på för att minska sin egna nedskräpning.
– Se över vilka möjligheter du har att ta med ditt skräp hem. Ta med en soppåse på picknicken och ta med hem på cykeln eller i bilen. Ytterligare en uppmaning är att: Alla vi som tycker om Gotland får hjälpas åt att ta hand om öns miljö.