Platsen var Wisby Strand och sammanlagt kom cirka 400 personer.
- Det var oerhört uppskattat. Jag har sällan fått så mycket uppskattning och klappar på axeln. Och det som var bra var blandningen mellan allvar och skämt.
Medverkade gjorde professorna Owe Ronström och Ulf Palmenfelt som talade om språket som identitet och om gutamålets ställning och möjlighet att överleva.
- Sen hade revykungarna Allan Nilsson och Roland Olsson hand om gutamålet och humorn. Och så bjöd Ingrid Wahlgren och Tomas Dahlgren på visor.
Enligt Tommy Wahlgren är det just i denna sfär språkets framtid ligger.
- Professorna sa det, att gutamålet kommer kanske inte att pratas till vardags. Det är nog på utdöende. Men det kommer att leva vidare i de upplevelser man förknippar med det. När man sjunger, läser dikt eller tar del av teater, där är det som starkast.
Ett tecken är det senaste årets uppsättningar - alla på gutamål: ”Gretas Mupedn” i Vamlingbo, Närrevyns ”Närsakar” och i Rone ”Teidn star still - de jär mänsku som gar”. Alla föreställningarna har gått för utsålda hus.
Av de 400 på plats i kongresshallen var annars bara en fjärdedel (av 215) från Gutamålsgillet.
- Tre fjärdedelar var alltså andra intresserade. Både unga och gamla och en del studenter också.
Gutamålets Dag hölls nu för första gången. Men Tommy Wahlgren tror på en fortsättning.
- Det räknar vi med. Däremot kanske vi ska kalla det Gutamålens Dag. Som någon så riktigt påpekade så pratar man ju inte gutamål på samma sätt i Källunge som i När. Det finns så många dialekter.