Sedan Region Gotland införde lunchkuponger för gymnasieeleverna i mitten av april har omkring 25 000 luncher gått ut till elever från öns restauranger. Insatsen har inneburit ett viktigt tillskott för restaurangerna.
– Det har varit ett jättepositivt inslag. Det var en väldigt dyster period innan det infördes, så när beslutet kom lyfte det verkligen mungiporna, säger Mattias Nordberg som driver Creperiet i Visby.
Han uppskattar att Creperiet tack vare regionens satsning har fått mellan 300 och 400 lunchgäster man inte hade haft annars.
– Vi hade väldigt mycket i början, då var många elever ute och provade allt möjligt. Sedan har det spritt ut sig lite mer. Vi är ju väldigt många restauranger som är med på det. Men det är ett jättefint stöd för oss och vår verksamhet, säger han.
Totalt ingår ett 90-tal restauranger över hela ön i satsningen. Magnus Larsson är ordförande i Gotlands Krögarförening och driver Visbys två McDonaldsrestauranger. Även han är nöjd med lunchkupongerna.
– Det har funkat jättebra! För vår egen del har det kompenserat för luncherna, så att de har varit på den nivå vi hade innan coronakrisen. Sen har vi utmaningar totalt sett ändå så klart, säger han.
För McDonalds innebär det att man kunnat behålla samma bemanning lunchtid, medan man har fått dra ner på personalen under övriga tider.
Han bedömer att krögarna överlag har varit nöjda med lunchkupongerna och att de i synnerhet i början såg en stor tillströmning av elever.
– Det har nog gett en del verksamheter besök från gymnasieungdomar som normalt inte besöker den typen av restauranger. Det är väldigt roligt, säger Magnus Larsson.
Så här långt innebär satsningen att Region Gotland stöttat restaurangerna med närmare två miljoner kronor.
– Vi räknar med att det kommer att kosta mellan 3 och 3,5 miljoner kronor fram tills terminen är slut. Det här är ju en del i de åtgärder vi har gjort för att stödja det gotländska samhället, säger regionrådet Eva Nypelius (C) och fortsätter:
– Det här är ju bra både för dem som studerar och också ett stort stöd till restaurangerna.
Kan det bli aktuellt att fortsätta efter sommaren om restriktionerna fortsätter då?
– Det hänger ju väldigt mycket på vad som händer de närmaste veckorna. Det finns ju olika scenarier som man jobbar efter. Men vi har sagt terminen ut.