Suderbornas besvär kartläggs
Med en enkät till alla fastigheter på Storsudret ska de mänskliga besvären orsakade av tallprocessions-spinnarens larver kartläggas.
Besvären som den lilla håriga larven på Sudret orsakar människan i form av bland annat klåda och utslag anses ha ökat i omfattning under senare år. Fenomenet tros ha funnits länge, innan man visste vad det var lär det ha kallats "vamlingboloppan".
Livscykeln hos spinnaren gör att det vartannat år utvecklas larver som i slutet av juli och början av augusti ger sig från tallbarren, som de ätit av, ner i marken där de förpuppas. Det är larvernas mikroskopiska hår som sätter sig i människans hud och orsakar allergiska reaktioner som för vissa kan bli i det närmaste olidliga.
2 000 fastighetsägare
Med ambitionen att den medicinska bedömningen och behandlingen ska kunna bli bättre skickar nu ett par professorer på Karolinska sjukhuset i Stockholm ut en enkät till över 2 000 fastighetsägare på Storsudret samt i Näs och Grötlingbo. Man vill härmed få information om hur stor del av befolkningen som kan ha haft symptom under fjolårets larvrika sommar.
- Vi vänder oss alltså även till några socknar där larven hittills inte förekommit så mycket för att kunna jämföra besvär och spridning. Och på fastlandet är kunskapen om larven inte lika stor som på ön, så för sommarbesökare kan det vara svårt att få en relevant diagnos av besvären när de återvänt hem, säger professor Göran Holm som själv äger en fastighet på Sudret.
Mer larver nästa år
En preliminär sammanställning av enkätsvaren kan vara klar i juni. Inför nästa år, när larven lär återkomma i mängder, hoppas man ha den statistiska utvärderingen och kanske förbättrade strategier klara att bemöta sjukdomsyttringarna.
Förra året gjordes begränsade bekämpningsförsök med ett biologiskt medel som sprutades på barren som larverna förväntades äta.
- Det gav inga bra effekter och resultaten är svårtolkade, kanske var vädret för kallt just då, säger Stig Larsson, entomologiska institutionen vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Han leder projektet som kartlägger populationen på Sudret och kommer under nästa vecka att göra fältarbeten där.
Tallprocessionsspinnaren är för övrigt ovanlig i Sverige men finns bland annat runt Medelhavet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!