Sudret blir stenrike i framtiden
En Besöksplats stenrike, en stenbyggarskola och en ny kalkstensfabrik.Gotlands kalkstensfabrik i Burgsvik och Heligholms utveckling AB smider stora planer för Sudret.I veckan som gick beviljade Gotlands kommun 85000 kronor till projektet "Förstudie Stenrike".
Foto: Tommy Söderlund
Trångboddhet
Förstudien ska utreda förutsättningarna för de stora planer som finns. Planer som kanske kommer att kosta upp mot 20 miljoner kronor att förverkliga, och som förhoppningsvis skapar ett antal nya jobb på Sudret.
-Vi hoppas naturligtvis att det ska leda till fler anställda än i dag. Blir det så mycket som fem nya jobb skulle det vara fantastiskt, säger Jan Larsson, arbetande styrelseordförande i Heligholms utvecklings AB.
Ett av skälen till att planerna kommit till är stenfabrikens utveckling.
-Vi har drivit den i fem år. Under den tiden har vi ökat omsättningen från 1,6 miljoner kronor till 7 miljoner, och vi börjar helt enkelt bli trångbodda, säger Björn Simonsson på Gotlands stenfabrik.
Stenbyggarskola
-En ny fabrik skulle kanske kosta, mellan tummen och pekfingret, 12-15 miljoner kronor inklusive en del nya maskiner. Och det skulle nog bli några nya jobb i fabriken. Men vi vill inte bygga den på samma plats. Vi vill ut ur samhället, säger Björn Simonsson.
Exakt var en ny fabrik skulle ligga kan han inte säga, men man har varit i kontakt med kommunen.
-Och kommunen äger mycket mark på Sudret.
I anslutning till fabriken har man tänkt sig ett Besökscentrum stenrike och en stenbyggarskola.
-Stennäringen har funnits här i alla tider. Råvarorna finns. Sten blir allt vanligare som byggmaterial. Vi har 300000 besökare på Sudret varje år. Det finns många skäl att exponera verksamheten i en trevlig form, säger Jan Larsson.
-Och om fler kunde lära sig jobba med den gotländska stenen skulle det vara ett sätt att sälja den.
Det krävs "stenöga"
Hur stor en stenbyggarskola skulle vara eller vilken form den skulle ha är för tidigt att uttala sig om. Men det finns tankar.
-Vi tänker oss kanske den som en del av arkitektutbildningen. Man ska också kunna lära sig att hantera stenen, att sätta fast den. Och så utbilda dem som jobbar med stenen lokalt, i fabriken. Det är viktigt att vi förädlar stenen så långt det är möjligt.
-Man måste ha "stenöga" och det får man genom utbildning, säger Jan Larsson.
Planerna är en helhetslösning, poängterar Björn Simonsson.
-Alla tre delarna är beroende av varandra. Skulle någon av de andra delarna försvinna så får vi fortsätta verksamheten i den befintliga fabriken, säger han.
Förstudie i höst
Sammanlagt 170000 kronor finns nu avsatta för främst konsultarvoden. Någon gång under hösten räknar man med att förstudien ska vara klar, och att man då har en bättre uppfattning om kostnaderna. Och formerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!