Den som vill skaffa höns behöver ha koll på flera olika regelverk. Alla som har höns, oavsett hur många, måste registrera detta hos Jordbruksverket och få ett anläggningsnummer.
På Gotland finns dessutom lokala föreskrifter som innebär att den som bor inom detaljplanerat område måste söka tillstånd hos regionen.
– Vi har sagt att man får ha fyra höns utan att behöva ansöka om tillstånd. Det är många som vill testa lite först och då är fyra rätt lagom, men då ska man själv informera sina närmaste grannar, säger Niklas Rane, hälsoskyddsinspektör på Region Gotland.
Fler än fyra hönor liksom tupp kräver alltid tillstånd.
– Vi brukar avråda från att ha tupp för det är mycket att tänka på. De har ju en tendens att störa grannarna, säger Niklas Rane.
Det finns flera olika saker som avgör möjligheterna att få tillstånd för att hålla höns.
– Det beror mycket på hur man bor, hur nära man har grannar. Man ska i första hand själv få medgivande av grannarna, säger Niklas Rane.
Den som har höns måste också följa djurskyddsreglerna. Höns ska bland annat ha tillgång till rede, sittpinne och sandbad.
Om hönsen värper mer än du orkar och hinner äta upp, kan det vara lockande att ge bort eller sälja överskottet av ägg. Då gäller Livsmedelsverkets regler och det är olika regler beroende på hur många höns du har.