"Supandet måste bort"

Sommarens vilda supande måste stoppas.- Skrämmande många krogar missköter sig.Det säger landshövdingen och länspolismästaren som nu kräver krafttag.- Politikerna måste våga ta obekväma beslut, säger de.

Foto: BOBBO LAUHAGE

Gotland2010-05-18 04:00
Landshövding Cecilia Schelin Seidegård och länspolismästare Carin Götblad går i dag ut i ett gemensamt upprop mot rådande alkoholkultur i sommar-Gotland.

För hög grad berusning
- Vi vill inte se att vår vackra och trygga ö får rykte om sig att vara ett tillhåll där man kan supa och festa utan några gränser, skriver de i sitt debattinlägg. (se sidan 12.)
Ingenstans i Sverige får man uppträda så som man gör i Visby sommartid, menar Carin Götblad.
- Här tillåter man en alldeles för hög grad av berusning. Det har gått över gränsen, nu måste vi sätta stopp innan nån riktigt allvarlig olycka sker, säger hon i en kommentar till debattartikeln till GT.
Alltför mångas krogar missköter sig, menar de två.
Och kommunen är för slapp i sin tillståndspolitik. Serveringstillstånd borde ha ifrågasatts när krögare brutit mot gällande regler, menar de två myndighetscheferna.

Tillsynsrapport
- Ansvariga politiker måste våga ta obehagliga beslut när reglerna uppenbarligen inte följs, skriver de.
- Det finns flera klara fall där tillståndet måste ifrågasättas, förtydligar Carin Götblad.
Bakgrunden till Seidegårds och Götblads kraftfulla utspel är den tillsynsrapport angående alkoholutskänkningen som länsstyrelsen presenterar i dag.

Ett 30-tal sprut
En rapport som berättar om krogar som struntar i åldersgränser när de serverar alkohol och som serverar personer som redan är kraftigt berusade. Allt i strid mot gällande alkohollagstiftning.
Rapporten tar också upp oskicket med champagnesprutning på vissa krogar och vilt dansande på soffor och bord.
Landshövdingen och länspolismästaren beskriver detta som ett krogarnas "kraftiga utsvävningar av alkoholmanifestationer".
- Under en kväll kunde man konstatera att gästerna sprutade champagne vid ett 30-tal tillfällen. Många var dyngsura av champagnen. Av polisens rapporter framgår också att många kraftigt berusade unga människor serverats alkohol på denna restaurang, skriver de.

En kultur att förändra
Nu hoppas de på en kraftsamling mot den överdrivna alkoholkonsumtionen.
De menar att det handlar inte om enstaka krogar som brutit mot regelverket. Utan det är en kultur som måste förändras.
- Sammantaget är det här är ett mycket allvarligt problem, säger Cecilia Schelin Seidegård.
Någon mer kommentar vill hon inte ge innan rapporten har lagts fram under tisdagen.
Men hon och polismästaren gör väldigt klart att de förväntar sig en betydligt striktare hållning kring alkoholtillstånden.
- Visst ska man kunna ha roligt på Gotland. Men festligheter som urartar i massberusning och våldsamheter måste hejdas, avslutar de.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!