Att tiderna blivit sämre märks i plånböckerna, när pengarna också ska räcka till dyrare el och högre priser på mat.
– Pensionen räcker till mindre. För fem år sedan köpte man ett paket smör eller kaffe utan att bry sig, säger Risto Lydal och bläddrar i reklambladet med extrapriser.
Landets lågprishandel har under de fyra senaste åren växt dubbelt så snabbt som övriga detaljhandeln. Varje lågprisbutik omsätter i snitt tre gånger så mycket som en genomsnittlig butik i detaljhandeln. Det konstaterar Handelns utredningsinstitut, HUI, och slår fast att det är lågprisetableringar som driver tillväxten i många kommuner.
Under året 2020 till 2021 hamnade Gotland på fjärde plats när det gäller kommuner med starkast detaljhandelstillväxt, och här har också lågpriskedjornas etablering stått som spön i backen.
– Det här är första gången vi har ett riktigt lågprisutbud när vi går in i en lågkonjunktur, säger Emelie Ekholm, detaljhandelsanalytiker på HUI.
Bland de tidiga lågprisetableringarna finns Rusta, som kom till Visby 2003. Två år senare började Caroline Adman som säljare. Sedan 2012 är hon varuhuschef.
– Att vi finns och att det finns en lågprishandel på Gotland som alternativ tror jag är bra för konsumenterna. Vi kan köpa upp helt andra volymer och driva priserna på det viset, säger hon i butiken där sommaren just har avslutats och julen är på intåg med tomtar och belysningar.
Etableringen av lågprisbutiker har ökat konkurrensen om kunderna.
– Det är en väldigt utmanande situation och vi vet att det inte har varit lätt för den fysiska handeln de senaste två åren. Pandemi och e-handel, det blir en kris som efterföljs av en annan kris, säger Emelie Ekholm på HUI.
Hennes råd till övrig detaljhandel är att göra allt man kan för att nå ut och vara attraktiv, med rätt produkter, i konkurrens med lågprishandeln, som idag lockar helt nya grupper.
– Det är inte bara folk som har ont om pengar som handlar lågpris. Få vill betala mer än nödvändigt för en vara, och många tycker det är kul att känna att man gjort ett ordentligt klipp, säger Emelie Ekholm.
Nya grupper märks hos bland annat Lidl och Willys i Visby.
– Vår omsättning drivs just nu av nya kunder och hela den här hösten har det varit mycket nya kunder, säger Micke Håkansson, butikschef på Lidl sedan i somras.
Konkurrenten på andra sidan Skarphällsgatan gör samma iakttagelse – nya kunder väljer lågpris.
– Folk passar på när det är billigt. Vi har många nya ansikten och de plockar det som är billigt med kampanjvaror, säger Pernilla Wessman, teamchef på Willys.
I november ökar konkurrensen ytterligare om de gotländska kunderna. Då öppnar kedjan Dollarstore i kvarteret Stenhuggaren i Visby. Varuhuschef blir Camilla Callerstad, som rekryteras från lågpriskonkurrenten ÖoB där hon jobbat sedan nära 15 år.
– Vi får 3 000 kvadratmeter. Jag har anställt tolv personer, men vill helst ha några till, säger hon om bemanningen, och berättar att hon själv blir den enda heltidsanställda i butiken.
Att gå från en lågpriskedja till en annan – och att satsa trots kärva ekonomiska tider, menar hon, är helt rätt.
– Många vill handla så billigt som möjligt nu när det är så osäkert i världen.
Camilla Callerstad berättar att Dollarstore har sneglat länge på Gotland och letat lämpliga lokaler i flera år.
– Det ska bli jättekul att få bygga upp allt från grunden och att få sätta min personalgrupp, säger hon.