Susanne Welin-Berger ny projekt- ledare för livsmedelsinstitutet
Gotlands Livsmedelsinstitut (GLI) har fått en ny projketledare. Erika Nordins ledarskap ersätts av Susanne Welin-Berger. Erika blev tveksam efter alla turer om det skulle bli något livsmedelsinstitutet eller inte, säger Jan Bäckström på ALMI.Livsmedelsinstitutet ska ha åtta anställda och så småningom bli ett dotterbolag till ALMI. Till en början är fokus riktat mot den gotländska livsmedelsindustrin.
Det ska bli kul och intressant att jobba med livsmedelsinstitutet. Det är kul att det äntligen blir något av med livsmedelsinstitutet, säger hon.
Susanne Welin-Berger säger sig förstå att Erika Nordin inte stannade kvar eftersom det tog tid innan det blev klart med ett livsmedelsinstitut. Hon utesluter inte heller något samarbete med Erika Nordin i framtiden.
Det finns goda möjligheter till samarbete med Erika med tanke på hennes nya forskningstjänst, säger Susanne Welin-Berger.
Jan Bäckström påpekar att Erika Nordin kommer dyka upp som inhyrd konsult på GLI.
<span class=MR>Ville ha tolv anställda</span>
Susanne Welin-Berger senaste anställning är som teknikmäklare på Rue (Regionala utvecklingsenheten), där hon hjälper företag till rätt kunskapsområde. I grunden är hon agronom, men har jobbat med en hel del andra saker. Hon har bland annat varit ekonomiansvarig, byggt upp travverksamhet och varit projketledare för Uppsala Vårt Matlän.
Det är ju bra med en agronomutbildning för det gör att man kan en del innan man går in i något som detta. Jag känner ju till marknaden, berättar hon.
Hela livsmedelsinstitutet ska bestå av åtta anställda. En av Susanne Welin- Bergers medhjälpare blir Erland Larsson, som anställs som driftstekniker. Snart anställs två rådgivare. En av dem ska jobba som produktionstekniker inom livsmedelsindustrin och den andre ska jobba med kvalitetsprocesser.
Vi ville ha tolv anställda från början för att det hela ska fungera bra. Men eftersom det här med livsmedelsinstitutet är en stegvis process och mycket är beroende av marknaden får vi börja med åtta anställda, säger Jan Bäckström.
<span class=MR>Aktiebolag till sommaren</span>
Tanken är att GLI ska bli fri från ALMI, som institutet nu är en del av. GLI beräknas bli ett aktiebolag kring sommaren och på så vis bli ett dotterbolag till ALMI. SIK (institutet för livsmedels- och bioteknik) i Göteborg ska bli en av delägarna i GLI. Sedan ska fler delägare komma in, bland annat Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och andra livsmedelsinstitut.
Målgruppen som livsmedelsinstitutet har är expanderande småföretag på Gotland. Institutet ska hjälpa små- och medelstora företag att komma in på den stora marknaden. Först och främst ska GLI jobba med den gotländska livsmedelsindustrin, därefter rikta sig mot det nationella planet. Det finns även planer att rikta sig mot öarna i Östersjön och de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen.
Det är en bit kvar så därför är fokus på att göra ett bra jobb på Gotland, säger Jan Bäckström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!