Svagt stöd för slopat veto mot vindkraftverk

Förslaget att slopa det kommunala vetot tros få liten praktisk betydelse på Gotland. Alla välkomnar dock inte förslaget.

Gotland2011-02-07 04:00

Efter att branschorganet Svensk Vindenergi konstaterat att det kommunala vetot mot vindkraftverk stoppat runt 380 planerade verk har miljöminister Andreas Carlgren (C) aviserat ett förslag om att slopa vetot.

En motivering är att det nationella intresset i vissa fall måste ha företräde.

Men såväl Sveriges kommuner och landsting, SKL, som de övriga allianspartierna gör tummen ner för förslaget med hänvisning till vikten av att bevara det kommunala självstyret.

På riksplanet får miljöministern dock stöd av vindkraftsbranschen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, uppger TT. På Gotland är man mer kritisk. Regionråd Brittis Benzler (V) säger:

- Spontant tycker jag att det ska finnas ett kommunalt veto eftersom det är kommunerna som har ansvaret för den översiktliga planeringen och måste ha ett långsiktigt tänkande kring markanvändningen.

Men Brittis Benzler tror inte att det för Gotlands del spelar någon större roll om vetot försvinner. Hon menar att det finns andra riksintressen här som tar över. Dessutom har regionen en i grunden positiv inställning till vindkraften.

- Det är snarare statliga intressen som bromsar utbyggnaden här. Carlgren kunde exempelvis ta itu med försvarets anspråk i stället, tycker Brittis Benzler.


Ingen skillnad
Även regionråd Åke Svensson (S) vill behålla vetot.

- Jag tycker att det ska vara kvar eftersom det kommunala självbestämmandet är viktigt, säger Åke Svensson.

För Gotlands del tror han dock inte att det blir någon skillnad om det kommunala vetot tas bort eftersom samstämmigheten kring vindkraften är stor här.

- Vi har breda uppgörelser över partigränserna. De problem vi har är snarare dels försvarsmaktens intressen, dels att det behövs en ny kabel till fastlandet för att kunna bygga ut vindkraften. Det skulle vara bättre om regeringen snabbade på den processen, menar Åke Svensson.

Lars Thomsson (C) delar uppfattningen om att vetot i praktiken har ringa betydelse på Gotland och att det är andra faktorer som påverkar vindkraftsutbyggnaden. Men han har förståelse för miljöministerns utspel.

- Branschen har kommit långt här, och vetot har aldrig använts här. Men det vi upplevde av motstånd för 10, 15 år sedan händer på andra platser i landet nu.


Missbrukas
Andreas Wickman på Wickman Wind AB menar att vetot har missbrukats i andra kommuner där det bedrivits en osaklig debatt om vindkraften, bland annat i Skåne och i Norrland.

Han tycker därför att det är bra om vetot försvinner, trots att han egentligen föredrar att beslut fattas nära de som berörs.

- För Gotlands del ser jag det däremot som oproblematiskt om kommunernas vindkraftsveto försvinner. Det blir ingen skillnad här eftersom regionen har en genomtänkt plan för vindkraften, menar Andreas Wickman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!