Svamplära för matglada

Det ser ut att bli ett riktigt bra svampår i år. Men med svamplyckan följer kanske oron att äta något som inte är vad det ser ut att vara. På Naturums svamputställning finns experthjälp att få.

Taggsvamp. Att förväxla olika svampar kan bli förödande.

Taggsvamp. Att förväxla olika svampar kan bli förödande.

Foto: Arvid Hallberg / arkiv

Gotland2008-09-25 00:15
Kerstin Gahne och Åke Edvinsson är inte vilka svampplockare som helst. De delar ett starkt intresse för svampar, av alla de slag, inte bara de ätliga.
Men när det gäller delikatesserna är det Karl-Johan som är den absoluta favoriten.
- Den är så himla god! Den går bra att torka också och lägga i burk, säger Kerstin Gahne.
Svampskola
Helgen den 27-28 september befinner sig de båda svampexperterna på Naturum i Vamlingbo för att lära intresserade mer om de gotländska svamparna.
Det kommer att finnas en utställning av alla de svampar Kerstin och Åke lyckas hitta dagarna innan, utmärkta med skyltar som talar om namnet och om de är giftiga, ätliga eller ingetdera.
Ta med egna svampar
Besökare kan också ta med sig egna svampar som de undrar över. Det måste vara hela, fräscha och ganska nyplockade exemplar för att det ska gå att artbestämma dem. Och det finns anledning att vara försiktig.
- Det finns till exempel lömsk flugsvamp, som en kvinna dog av ganska nyligen. Den är ganska vanlig på Gotland och en svamp som gotlänningar bör känna till.
Hittills i år (mitten av september) har det varit ett riktigt bra svampår, betydligt bättre än 2007. På ängsmarkerna har tillgången varit god och det ser bra ut även för de senare barrskogsarterna.
Gotland har en artrik svampflora och största chansen att göra fynd är att leta i betade barrskogar. Där gräset hålls undan trivs svampen och dessutom är det lättare att se dem. Blodriska, Karl-Johan, blek taggsvamp är bara några av de delikatesser du kan hitta där. Och har du tur, kanske även en och annan kantarell.
Att kantareller är populära är inte så konstigt. Det är lätt att känna igen dem och därför ingen större risk att förväxla dem med någon giftig släkting.
Kerstin Gahne och Åke Edvinsson hjälper länsstyrelsen med inventering av olika svamparter på Gotland.
I år är det den ovanliga djävulssoppen som kartläggs. Den finns i stort sett ingen annanstans i Sverige, bara på Öland har enstaka exemplar hittats.
Svampinventeringen är en del av länsstyrelsen åtgärdsprogram för hotade växt- och djurarter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om