Svar på insändare "Lagen om terrängkörning"

Gotland2020-08-03 12:46
Vad som gäller vid uppställning av husbil eller husvagn är en viktig fråga som ofta kommer upp i semestertider. Rätten att färdas i motorfordon begränsas i terrängkörningslagen som säger att all körning av motorfordon utanför väg är förbjuden. Anledningen till förbudet är att motordrivna fordon i naturen leder till slitage på naturmiljön och att det kan störa djur och människor.
Terrängkörningsförordningen säger att det är tillåtet att ställa upp eller parkera fordon i anslutning till väg, förutsatt att marken inte skadas, parkeringen utgör en trafikfara eller markägaren hindras i sin verksamhet. Enligt Naturvårdsverkets allmänna råd bör parkering ske i direkt anslutning till vägen såsom vägren eller liknande. Parkering bör ske så nära vägen som möjligt utan att trafikfara uppstår.

"Parkeringsfickorna" som nämns i insändaren har troligen skapats av slitage när bilar och husbilar kört ut i terrängen vid upprepade tillfällen. Om du inte kan ställa bilen eller husbilen i direkt anslutning till vägen bör du inte använda parkeringsfickorna för uppställning, både av hänsyn till naturmiljön och för att hålla sikten fri ut över de vackra vyerna.

I naturreservatet Ekstakusten gäller särskilda regler, där är det inte tillåtet att parkera utanför befintlig väg, utan här hänvisas besökarna till de särskilt anordnade parkeringsplatser som finns i reservatet.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om