Svårare för Cementa när marknaden viker
Marknaden viker och vi är kraftigt beroende av exporten. Det ser inte så jätteljust ut, samtidigt är det ingen stor dramatik.Det säger Cementas fabrikschef Hans Gustafsson och konstaterar att en sjunkande dollarkurs gör att både konkurrenskraft och inkomster minskar.Just marknaden, nipsippor och miljö var några av frågorna som dryftades vid gårdagens öppna diskussionsmöte i Slite.
Marknadsläget ser alltså inte särskilt ljust ut för svensk cementindustri, men enligt Hans Gustafsson är inga neddragningar planerade.
Inte som det ser ut nu,men det krävs att vi ser över våra kostnader. Det blir inga nyanställningar men heller inga uppsägningar.
<span class=MR>Samma mängd</span>
Volymmässigt ser Cementa ut att producera samma mängd 2004 som i år, omkring 2 miljoner ton. Däremot ska en större del än dagens 60 procent gå på export, vilket innebär lägre vinst när dollar blir kronor.
Vi förlorar 30 procent direkt och pengamässigt minskar det rejält. Hur mycket vill jag inte spekulera i.
I år har företaget investerat omkring 25 miljoner i verksamheten, en siffra som stiger till 40 miljoner nästa år. Ett nytt vågsystem och ny inmatning för alternativa bränslen är två stora punkter.
Redan idag nyttjas exempelvis plast och papper som bränsle vid cementtillverkningen. Planen är att man även ska börja använda torkat rötslam, tänkt att ersätta en del av den kol som idag används som huvudbränsle. Tillstånd har sökts för att prova cirka 20 000 tom under 18 månader. Ärendet ligger nu på länsstyrelsens bord och förhoppningen är att komma igång under det första kvartalet 2004.
En annan het fråga är den rara nipsippan...
Länsstyrelsen har förslagit till Naturvårdsverket att 55 hektar av Cementas kalkstensmarker ska bli Natura 2000-område, bland annat för att skydda nipsippan. Ett sådant beslut skulle innebära en kraftig reducering av företagets framtida kalkdepåer. Ett motbud på 10 hektar har lämnats och Gustafsson beräknar att man kommer att rikta blickarna mot det aktuella området om ungefär 15 år.
Då räknar vi med att det blir kamp. I värsta fall kan det innebära ett kraftigt bakslag för cementindustrin här på Gotland.
Ärendet ligger just nu på Naturvårdsverkets bord.
<span class=MR>Snyggat upp miljön</span>
Vid ett liknande informationsmöte i mars fick Cementa ta emot en hel del synpunkter kring miljö och buller.
Vi vet att vi stör och bullrar och funderar över vad vi kan göra för att förbättra det.
Enligt Gustafsson tog man då till sig mycket av vad som sades, vilket har inneburit att man satsat på att snygga upp kringmiljön. Bland annat har bullervallar uppförts och träd planerats, för att mötet mellan industrin och samhället ska bli mindre markant och störande.
Dollarkurs. En sjunkande dollarkurs gör att inkomster och konkurrenskraft minskar. Det säger Cementas fabrikschef Hans Gustafsson.Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!