Gotlandshem står inför stora förändringar. Samtidigt som stambyten och kostsamma renoveringar krävs av det befintliga beståndet av hyresrätter har man ålagts att bygga 1 500 nya bostäder de närmaste tio åren. Lösningen är att sälja hela kvarter för att få in pengar. Efter att Helagotland berättat om de planerna, men nekats att få ut den lista som Gotlandshems styrelse tagit fram, har frågan orsakat debatt och politisk strid.
– Vänsterpartiet lämnade in en interpellation vid fullmäktigesammanträdet i måndags. Vi tycker att Gotlandshem måste offentliggöra det underlag man har, så att vi alla kan titta på dem och se vilka fastigheter det är man nu vill sälja, säger Saga Carlgren, gruppledare för Vänsterpartiet och regionråd i opposition.
Hon anser att Gotlandshem omfattas av samma offentlighetsprincip som ägaren Region Gotland.
– Då ska man ha samma öppenhet och transparens, även om det kan vara opraktiskt om de ska köpa eller sälja.
Saga Carlgren säger att hon också är kritisk till att sälja ut stora delar av bostadsbeståndet. Hon anser att allmännyttan ska äga, och inte sälja, sina hyresgästers bostäder. Hon menar också att det kan finnas andra alternativ.
– Vi kan se på den försäljning Gotlandshem gjorde av 800 lägenheter på Gråbo år 2017. Där har man sett bland annat i länsstyrelsens bostadsanalys att vi har fått problem med sociala och medicinska förturer. Det är bara Gotlandshem som ger förtur och eftersom deras bestånd blivit mindre har det orsakat problem för socialtjänsten.
När Gotlandshem nu vill stycka bolaget till flera i en koncern, för att bland annat kunna ta betalt av de som står i kön, vill Saga Carlgren agera.
– Jag vill att Region Gotland gör en utredning av hur man som ägare påverkar gotlänningarna. Vi har problem med de att som har låga inkomster också har svårast att hitta bostad. Där har Gotlandshem ett extra ansvar, säger hon.
Saga Carlgren menar att frågan om bolagsbildning också kan få påverkan för Gotlandshems egna anställda, vid övertalighet och i form av anställningstrygghet.
– Samtidigt vill man höja hyrorna kraftigt. Det är svårt att hänga med i allt som nu sker kring Gotlandshem, säger hon.
Vid ett ägarmöte med Gotlandshem fick regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) tillsammans med Eva Nypelius (C) och Andreas Unger (M) information om utförsäljningen av bostadsområden.
– Jag har en vag aning ungefär vilka kvarter det är, men har inte fått någon detaljerad lista. Det blir transparent så fort det kommer på arbetsutskottets bord, säger Meit Fohlin.
Politikerna som hittills fått information om vilka kvarter som ska säljas omfattas av sekretess.
Meit Fohlin konstaterar att Gotlandshem valt att hantera ärendena på sitt sätt. Men menar att man spänt bågen väl hårt, och att det inte kommer att gå lika fort med besluten som vd och styrelse hade tänkt.
– Vi är ägare och det är vi som avgör besluten. Det finns inte en möjlighet att det här är klart till december. Vi behöver få in handlingar och göra vår egen utredning, säger Meit Fohlin.
Helagotland har begärt en sekretessprövning för att få ut listan över vilka kvarter det är som kan säljas, men den begäran har avslagits av bolagets vd.