Heidelberg Materials ansöker om att under 30 år få bryta totalt 114 miljoner ton kalksten i ett känsligt område där vatten, växter och djur kommer att påverkas. Även om länsstyrelsen tycker att bolaget har gjort omfattande utredningar och lämnat förslag på skyddsåtgärder för att mildra påverkan behövs kompletteringar. Det gäller bland annat påverkan på Tingstäde träsk.
För att bedöma de undersökningar Heidelberg Materials gjort av påverkan på vatten har länsstyrelsen anlitat professor emeritus Bo Olofsson. Han anser att det ännu finns osäkerheter om tillflödena till Tingstäde träsk och länsstyrelsen efterlyser kompletterande fältundersökningar. Kompletteringar behövs även som visar påverkan på Spillingsån, Anerån och Bogeviken.
Kalkbrytningen kommer att påverka grundvattnet, och för att få tillstånd kan Heidelberg Materials behöva ett undantag från vattenskyddsförordning. För att få ett undantag krävs att åtgärder vidtas. Bolaget anger ridåinjektering som skyddsåtgärd, det vill säga tätning av kalkbrottets väggar. Länsstyrelsen anser dock att den åtgärden inte är tillräckligt noga beskriven, och efterlyser dessutom kompletterande undersökningar som visar hur mycket grundvatten som tränger in i täkterna och varifrån det kommer.
För ett tillstånd krävs även dispens från artskyddsförordningen. Bland de insekter och växter som omfattas av förordningen finns bland annat svartfläckig blåvinge, apollofjäril, väddnätfjäril, nipsippa och svärdkrissla. Länsstyrelsen anser att effekterna av de restaureringsinsatser som krävs inte är tillräcklig kartlagda.
Länsstyrelsen vill att Heidelberg Material kompletterar den tekniska beskrivningen, bland annat om det transportband som ska byggas mellan brottet på Filehajdar och Östra brottet. Nuvarande beskrivning ger inte en tillräckligt bra bild av påverkan på luft, friluftsliv, naturmiljö och vatten.
Länsstyrelsens yttrande har lämnats till mark- och miljödomstolen, som även fått in yttranden från flera andra håll.
– Det första steget för domstolen i dessa fall brukar vara att se över yttrandena och även ge bolaget en möjlighet att bemöta dem. Normalt sett så brukar bolaget be om tid för att komplettera med vissa undersökningar och bedömningar, säger Stefan Persson, enhetschef vid länsstyrelsens miljö- och vattenenhet, i ett pressmeddelande.