Svårigheter men också oanade möjligheter för företagare med invandrarbakgrund
Gotländska företagare med invandrarbakgrund har många svårigheter, men också delvis oanade möjligheter. Det visar en unik undersökning som kan komma att förändra starta eget-utbildningar och skapa ett pilotprojekt kring export och import.
Nu har Almi gjort den första undersökningen i sitt slag på Gotland. Företagare, arbetssökande och presumtiva företagare med invandrarbakgrund har intervjuats. Rapporter, statistik och Internationella företagarföreningen har också använts.
I går presenterades resultatet av konsulten Elias Özyurt Eldenblom och Thomas Isaksson och Monica Johansson från Almi. De konstaterade inledningsvis att Gotland, jämfört med övriga Sverige, har både en liten andel invandrare och invandrarföretag.
Över hälften av invandrarföretagen finns inom tjänste- och servicesektorn. Många startar och bygger företagen, för att sedan ?byta upp sig? till något med större omsättning, med målet att kunna driva företag inom den bransch man är utbildad för i sitt hemland. Det är, liksom arbetslöshet, en vanlig anledning till att invandrare startar företag. Motiv som frihet och att det är intressant väger också tungt.
Finansieringen upplevs dock vara ett stort hinder. Dels vet man inte alltid var man ska vända sig, dels är det svårt att få lån utan säkerhet. Många finansierar starten med hjälp från familj eller vänner. Överlag upplever många att bristen på information, kontaktnät och kunskap om hur det svenska samhället fungerar, försvårar en etablering och senare även en expansion.
? De upplever att deras utländska bakgrund och deras språksvårigheter är ett handikapp för trovärdigheten, sade Thomas Isaksson?och berättade om en invandrare som ringde på en annons om en ledig lokal och fick beskedet att den var tagen. När hans svenskfödda flickvän ringde, var hon välkommen att lägga ett bud.
Men fördomarna går åt båda hållen; invandrare förväntar sig ofta att de inte ska bli trodda eller få lån, påpekade Özyurt. Kulturella skillnader kan också försvåra, kanske allra helst för invandrarkvinnor. Dessa är en av de grupper man nu kommer att sätta särskild fokus på.
Monica Johansson menar även att man sannolikt kommer att satsa på mentorer och fördjupningsområden för invandrare vid starta eget-utbildningar. Man ska även uppmuntra nätverk mellan svensk- och utlandsfödda företagare. Det kan ge långt mer än sociala och kunskapsmässiga vinster...
Undersökningen visade nämligen att samtliga invandrarföretagare gärna agerar export- och importpiloter! Det kan innebära gotländska dörröppnare mot exempelvis Indien, Egypten, Estland, Turkiet, Arabemiraten och Holland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!