Den gamla fyrvaktarbostaden högst upp på klippkanten vid Hallshuks fyr är nu åter till salu, denna gång med ett utgångspris på 15 miljoner kronor. När fastigheten såldes av Fortifikationsverket under 2009 var priset 5,7 miljoner och ifjol låg den ute till försäljning genom mäklarfirman Skeppsholmen Sotheby's för 18 miljoner.
Fastigheten såldes inte då och försäljningen har nu tagits över av Fastighetsbyrån Gotland som satt det nya, något lägre utgångspriset i samråd med säljarna.
– 15 miljoner bör vara ett pris där vi hittar en köpare. Det är klart att det är ett högt pris om man jämför med en villa i Lärbro. Men det är läget som är väldigt unikt, säger mäklaren Jenny Holgersson på Fastighetsbyrån Gotland.
Fyrvaktarbostaden med en boarea på 67 +23 kvadrat och en tomtarea på 4 540 kvadratmeter byggdes 1891.
Jenny Holgersson beskriver platsen som magisk.
– Utsikten och havet är så starkt och nära inne i huset. Huset ligger på en 30 meter hög klippa mitt i ett naturreservat med en fri utsikt mot havet med en vidsträckt horisontvy på mer än 220 grader på nordvästra Gotlands nordligaste plats. Inifrån huset söker ögat blicken ut mot vattnet hela tiden. Ett skådespel av ljus och väder som få platser har, säger hon.
Inne är allt inrett i en stilren gråskala med enstaka inslag av färg.
– Det är smakfullt inrett och du behöver inte lägga så mycket pengar på konst, vart du än vänder dig har du en ny vy som förändrar sig beroende på när man ser ut, säger Jenny Holgersson.
Den gamla fyrvaktarbostaden är en av flera fastigheter på Gotland som nu ligger ute till försäljning till ett pris på över tio miljoner kronor.
– Den här typen av köpare är inte räntekänsliga, man har det gott ställt, säger Jenny Holgersson.
Redan efter några dagar på Hemnet kunde hon konstatera att det finns potentiella köpare som visat intresse för fyrvaktarbostaden.
– Den här typen av spekulanter finns både utomlands och i Sverige.
Generellt har Jenny Holgersson märkt att köpare från Holland och Tyskland nu under 2023 börjat höra av sig gällande fastigheter på Gotland.
– Det är något som jag inte har sett sedan jag började jobba på Gotland 2011. Nu tycker jag att det är mer internationellt även om merparten av våra spekulanter är från Sverige, säger hon.