Svårsläckt nattlig brand i biobränslepannan vid Skrubbs ­ men ingen risk att fjärrvärmen tar slut

En mycket svårsläckt brand uppstod natten till fredagen i den 13-14 meter höga anläggning som renar rökgaserna vid biobränslepannan vid Skrubbs i Visby. Pannan svarar för ungefär hälften av energin till fjärrvärmenätet i Visby.
Platschefen Gunnar Öhman väcktes av driftslarmet och när han kom till anläggningen kände han med handen att väggarna till rökgasreningen var på tok för varma. Han larmade då brandkåren vid fyratiden.

Gotland2002-01-19 04:00
­ Jag kunde med handen känna på den korrugerade plåten runt rökgasfiltret att det var alldeles för varmt. När branden är släckt får vi se om det går att laga filtret eller om det behövs ett helt nytt. Det här är första gången som det händer här sedan starten för 1,5 år sedan. Men det är inget ovanligt att sådant här inträffar, säger Gunnar Öhman.
Biobränslepannan vid Skrubbs, som ägs av Visby Energi, svarar för 18 megawatt, ungefär hälften av den energi som går åt till fjärrvärmen i Visby. Den andra hälften klaras dels av Geabs värmepump vid hamnen dels av den flispanna som finns vid Snicken.
<span class=MR>Gott om fjärrvärme</span>
I och med gårdagens brand kan det ta upp till en vecka, innan biobränslepannan vid Skrubbs går att använda igen. Under tiden finns andra pannor hos Geab i gång.
­ Vi har kapacitet för tre gånger så mycket fjärrvärme som behövs. Så ingen behöver oroa sig för värmen. Vi gör nu så att vi växlar mellan olika andra pannor som vi har och använder den panna som för tillfället är mest ekonomisk. Ibland är det en oljepanna, ibland en elpanna, säger Sören Larsson på Geabs fjärrvärmeenhet.
Det blev en mycket svårsläckt brand för de fem brandmän som kom till platsen. Rökreningen sker i ett 13-14 meter högt torn. En hel långsida plus en kortsida samt en vägg som vetter mot biobränslepannans byggnad fick först skäras loss med vinkelslipar.
<span class=MR>Svåråtkomlig brand</span>
­ Vi försökte först med skärbrännare, men det fungerade bättre med vinkelslipar. Det blev tungarbetat eftersom vi måste jobba från en skylift. Det var svårt att komma åt branden i det här tornet, innan vi fick kontroll på konstruktionen, berättar vakthavande brandmästare, Lars-Olof Andersson.
Först fick man skära bort den korrugerade aluminiumplåt, som täcker tornet. Sedan fick isolering tas bort. Mellan isoleringen fanns också s k boardskivor, som är indränkta med tjära. Skivorna hade tagit eld. Därefter fick man gå igenom en plåtmantel som omsluter själva rökgasfiltret, ett textilfilter som är utformat som stora strumpor.
­ Vi användes oss då av s k dimspikar för att dämpa branden. Till att börja med var det öppen eld i filtret, som sedan gick över i glödbrand. Vi fick larmet vid fyratiden på morgonen och först vid 15-tiden kunde vi åka därifrån, säger Lars-Olof Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om