"Svårt att förenkla blankett"

Många pensionärer går miste om ett bostadstillägg på flera tusen kronor i månaden, berättade GT i lördags.- Det är svårt att förenkla blanketten mer än vi gjort, säger Kent Larsson, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Gotland2008-08-19 04:00
- Det är ett känt problem att många pensionärer inte söker för att de inte kan eller vet om det, sa Ove Lindström, PRO:s Gotlandsordförande i lördagens GT.
Hyresspecifikation, specifikation till inkomstdeklarationen, hyreskontrakt, avgiftsspecifikation, inkomstuppgifter och papper på tillgångar och skulder efterfrågas i ansökningsblanketten.

Kompletteringar
Ofta skickar de sökande inte in alla uppgifter som behövs. Försäkringskassan måste be om kompletteringar och det blir merjobb för både de sökande och Försäkringskassans personal, enligt Kent Larsson.
- Blanketten är omfattande, men det är svårt att förenkla den mer än vi redan gjort. Vi behöver få in alla uppgifter, säger Kent Larsson.

Slipper ny ansökan?
Nu undersöks i stället om pensionärerna ska slippa göra en ny ansökan efter 36 månader, vilket är maxtiden för beviljat bostadstillägg för varje gång. Eventuellt ska ingen ny ansökan behövas vid mindre hyresförändringar. Men förändringarna kommer att dröja, kanske till 2010.
- Om man bara behöver fylla i blanketten en gång så känns det kanske inte lika svårt, säger Kent Larsson.

Information i två län
Försäkringskassan har beräknat att 80 000 av de pensionärer som har rätt till bostadstillägg inte söker tillägget på grund av att det är för svårt, eller att de inte vet om denna möjlighet.
I höst skickar Försäkringskassan information om detta till drabbade pensionärer i Kronobergs och Örebro län och sedan väntar en utvärdering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om