För två år sedan utsågs Gotland till ett pilotområde för Sveriges omställning till hållbar energi. Regeringen gav då Energimyndigheten i uppdrag att se till så att regionen stärks för att nå energi- och klimatmålen.
Som en del av det arbetet startade man i slutet av förra året projektet Energicentrum Gotland. Tanken är att centrumet ska stötta de gotländska aktörerna i omställningen, sprida kunskap, inspirera samt skapa ett lokalt engagemang.
Under våren 2020 har verksamhetsutvecklaren Patrick Dahl och kommunikatören Lisa Bratt jobbat för en etablering av centrumet.
– En stor del av tiden har jag lagt på att träffa privatpersoner och olika aktörer på ön. Detta för att förstå var vi står och hur vi ska ta saker framåt. Jag har även försökt att se hur vi kan få till en långsiktig bärkraft. Vi är inte riktigt i mål där men jag har tagit fram en del förslag på lösningar. Vi behöver en basfinansiering för att kunna jobba fullt ut, säger Patrick Dahl.
Enligt honom är det inte svårt att hitta tillfällig projektfinansiering, från exempelvis Tillväxtverket, men han menar att det som energicentrumet behöver för att kunna etableras är mer långsiktigt kapitalförskaffande.
Vilken budget behövs för att kunna driva energicentrumet?
– Jag kan inte ge en exakt kostnad nu. Men jag bedömer att man bör vara tre personer som arbetar heltid för att kunna hålla Energicentrum Gotland levande.
I dag är det Energimyndigheten som finansierar projektet, men myndigheten väntar i sin tur på ekonomiskt stöd från regeringen för Energipilot Gotland, och därmed är det inte säkert att man kan räkna med en fortsatt finansiering från Energimyndigheten.
En stor del av finansieringen går i nuläget till löner och Patrick Dahl har själv en månadslön på över 50 000 kronor.
– Jag kommer in med en stor erfarenhet och har tidigare jobbat med att starta upp verksamheter. Men det är inte upp till mig att bedöma min lön, säger han.
Vad tycker du om att man lägger pengar på ett projekt som är osäkert om det blir av?
– Uppdraget nu är att utröna förutsättningarna för att etablera ett Energicentrum och det är ett jobb som måste göras för att en fortsättning skall ha förutsättningar att bli av, säger Patrick Dahl.
Förhoppningen är att Energicentrum Gotland kommer att kunna sätta igång till hösten.