Svårt att hitta hyresgäster som vill ha åtta meters takhöjd ...och vart tog företagen vägen i hamnsatsningen?

Det börjar bli dags att förverkliga den andra etappen av Björkanderska magasinet i Visby hamn.
Men ordföranden i tekniska nämnden, Ove Nyman (m), är inte tillfreds med lokalprogrammet som styr hur lokalerna ska nyttjas. Han säger sig ha fått mycket kritiska synpunkter från en icke namngiven företagare på ön, som tycker att det är "katastrof" att inga företag finns med i Björkanderska.
­ Jag blir lite beklämd när jag hör den kritiken, säger Ove Nyman.

Gotland2001-12-20 04:00
Han är själv långt i från nöjd med att film på Gotland, Baltic art center BAC och interaktiva institutet får dela på de nya 610 kvadratmeter yta som nu ska göras i ordning.
­ På ingen av dessa ytor är något företag med, säger Ove Nyman.
­ Jag är oroad över att man nu bygger lokaler som är för specialanpassade till Baltic art center och till filminstitutet. BAC vill ha fyra ateljéer med fyra meter i takhöjd, filmstudion vill ha åtta meter i takhöjd.
­ Det här är en så speciell anpassning att det kommer att bli mycket svårt att hyra ut till andra om de här hyresgästerna inte finns kvar efter en tid.
Tolv miljoner finns anslaget i budgen för att iordningställa den andra etappen och lokalprogrammet har tagits fram av en projektgrupp.
­ Det här är i princip ett kommunstyrelseärende och vi lämnar nu förslaget till lokalprogram till KS för godkännande och ber att få starta projekteringen.
Ove Nyman hoppas att det ska bli ett fortsatt resonemang om Björkanderska.
På frågan om vems fel det är att företagen lyser med sin frånvaro i satsningen säger han:
­ Jag kan inte svara på det.
Tekniska nämnden hade också på sitt bord frågan om Talluddens framtid.
Arbetsutskottet hade föreslagit att nämnden nu skulle fatta beslut om att odlarna skulle sägas upp som en förberedelse till det som komma skall på området.
Men nämnden valde en annan linje som innebär att koloniodlarna (med största sannolikhet) kan fortsätta odla också kommande säsong!
­ Vi beslöt helt enkelt om återremiss eftersom vi tycker att man ska kolla upp lite mer hur Talluddenplanerna ligger i tiden.
­ Det finns ju ingen anledning att säga upp odlarna nu och sedan se hela området ligga för fäfot nästa år om ändå inget kommer att hända där.

<span class=MR>Dyrt i Klostergården</span>
Klostergården i Roma ska byggas om och till för sammanlagt 26 miljoner kronor.
Och för 26 miljoner får man 24 nya lägenheter för pensionärerna.
Det blir alltså drygt en miljon kronor per styck för de ganska små lägenheterna.
Dyrt?
­ Jo, vi har allt höjt lite på ögonbrynen för den här kostnaden, medger Ove Nyman, och vi har också bett förvaltningen att man ska se på kostnaden.

<span class=MR>Övertagande av mark</span>
Förprojekteringen är avslutad, nu fortsätter man med projektering och ska så småningom förhandla om övertagande av mark som ägs av Gotlandshem och som behövs för tillbyggnationen.
Förslaget går ut på att man bygger till en tvåvåningsbyggnad österut.
Tekniska nämnden beslutade vidare om flera upphandlingar i mångmiljonklassen.
<span class=MR>Gymnasialt teknikcentrum</span>
Gymnasieskolans tekniska utbildningar ska nu få lokaler som rustas för sammanlagt drygt 20 miljoner kronor.
Det är Christoffer Polhemgymnasiet som får programmen för energi och el i kvarteret Hackspetten (om- och tillbyggnation) för närmare 10,7 miljoner) och byggprogrammet, elprogrammet samt energi- och VVS-programmet som för 9,9 miljoner får om- och tillbyggda lokaler på kvartet Väduren.
Skanska fick båda jobben och platsen är densamma för hela satsningen, fd UCG, fd komvux om så vill, alltså de röda tegelbyggnaderna mitt emot Svenska spel.
Hela satsningen slutar på 28 miljoner.
En skollokalfråga som däremot inte är löst, är den som hänger samman med gymnasiets utbildning i transportteknik.
<span class=MR>Transportteknik hotat..?</span>
Tekniska nämnden har inga pengar i nästa års budget för att köpa eller hyra lokaler. Skarphäll finns med som ett alternativ, men skulle kosta tio miljoner. Vägverkets lokaler i Roma går att överta.
­ Vi har också diskuterat möjligheten att köra utbildningen tillsammans med åkeriföretagen på ön.
Men Ove Nyman utesluter inte att utbildningen läggs ned.
­ Man kan fråga sig om vi alls ska ha kvar utbildningen på ön, säger han.
Nämnden bollar nu vidare till kommunstyrelsen och skickar med kostnadsberäkningarna.
Stuxgården i Fårösund måste ha ytterligare förbättringar, bland annat en tvättstuga och vissa köksinstallationer. Tekniska nämnden har anvisat 430000 kronor, inte ett öre mer får det kosta. Man passar också på att skicka med en uppmaning till norra vårdnämnden att man måste hålla sig strikt till de regler som gäller vid en byggprocess för att minska risken för kostsamma överraskningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om