Svårt att lösa boende på ön

Hittills har knappt hälften av de 125 nyanlända som Gotland ska ta emot i år, fått bostad på ön. Trots att Gotland ska ta emot betydligt färre än tidigare, är det fortsatt svårt att hitta bostäder.

Gotland har tidigare år alltid lyckats ta emot och ordna bostäder åt de nyanlända som anvisats hit. Men det blir allt svårare.

Gotland har tidigare år alltid lyckats ta emot och ordna bostäder åt de nyanlända som anvisats hit. Men det blir allt svårare.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2018-08-07 07:30

Landets kommuner ska i år ta emot och ordna bostäder åt totalt 15 200 nyanlända med uppehållstillstånd.

En genomgång, som Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra gjort, visar dock att det varierar stort hur väl kommunerna hittills lyckats med sitt uppdrag. Värmländska Kil har till exempel inte lyckats ordna boende åt en enda av de 15 som anvisats till kommunen, medan öländska Mörbylånga löst bostadsfrågan för samtliga 14 som anvisats dit.

På Gotland, som i år ska ta emot 125 nyanlända, har 54 personer hittills fått bostad. Det motsvarar 43 procent och är något lägre än snittet bland kommunerna på 47 procent. Men enligt Eva Flemming, tillförordnad enhetschef på regionens integrationsenhet, kommer Gotland liksom tidigare år att klara av sitt åtagande.

– Vi har en planering på ungefär tio i månaden, så vi ligger i fas. Det är svårare nu under sommaren, vi får tillgång till färre lägenheter, säger Eva Flemming.

Några säsongskontrakt är däremot inte aktuellt för de som anvisats hit.

– Vi har inga boenden där du åker ut. De kontrakt de får av oss är, så långt vi kan, riktiga kontrakt hos Kuststaden och Gotlandshem. Sen har vi några egna boende som vi ser som genomgångsboende, säger Eva Flemming.

Gotland har tidigare år tagit emot betydligt fler, 213 personer förra året och 286 under 2016. Men trots minskningen är det fortsatt svårt att hitta bostäder här.

– Jag tänkte nog till en början att det skulle bli lättare i och med att det var färre i år, men så har det inte varit, säger Eva Flemming.

Tidigare års mottagande gör det svårare att nu hitta lediga bostäder, dessutom ska de personer som anvisats hit, matchas med de bostäder regionen har tillgång till.

– Anvisningarna kommer från ett håll och lägenheterna – där får vi vad vi får. Får vi en stor kvotflyktingfamilj är det svårt att sätta dem i en etta eller tvåa i Burgsvik, säger Eva Flemming.

En annan stor skillnad mot tidigare år, är enligt Eva Flemming att de som anvisas hit verkligen kommer.

– Tidigare har många löst det med eget boende där de är.

Regionen har två månader på sig från dess att en person anvisas hit, att hitta en bostad.

– I år har vi betydligt fler kvotflyktingar. Det betyder fler som kommer direkt från flyktingläger och gör sina första dagar i Sverige här hos oss. De kräver betydligt mer stöd av oss, säger Eva Flemming.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om