Så tacklar hotell och krogar personalkrisen

Sedan pandemin har flera branscher haft svårt att rekrytera personal. Restaurang- och hotellverksamheten hör till de mest drabbade – samtidigt verkar situationen på Gotland vara en annan.

Annie Rosén berättar om problemen som uppstår när turister bokar boende samma dag. "Eftersom våra enheter är så små krävs det ganska lite för att behöva växla upp med personal. Vi kan inte heller ha för många som står här utan något att göra för vi har ju inte så stor marginal", säger hon.

Annie Rosén berättar om problemen som uppstår när turister bokar boende samma dag. "Eftersom våra enheter är så små krävs det ganska lite för att behöva växla upp med personal. Vi kan inte heller ha för många som står här utan något att göra för vi har ju inte så stor marginal", säger hon.

Foto: Ella Gruenberg

Gotland2023-08-13 06:02

Dagens Nyheter rapporterade nyligen att restaurangbranschen har tusentals lediga jobb och ännu fler sökande – utan att problemet har löst. I samma artikel uppges 50 000 medarbetare i besöksnäringen ha försvunnit från branschen under pandemin.

Region Gotland är en av de arbetsgivare som sökt kockar och köksbiträden. Josefine Jessen, avdelningschef på måltidsavdelningen, menar att efterfrågan på personal hör ihop med att den privata sektorn har öppnat igen efter pandemin och att den yrkesgrupp som sökte sig till kommunen under den tiden inte är lika tillgänglig som tidigare.

Vad är det för erfarenheter som efterfrågas hos er?

– Vi söker personer med erfarenhet och utbildning som är serviceinriktade, kan laga god mat och vara en bra kollega. Då vi har så många kök i olika storlekar finns ett behov av och möjlighet för olika kompetenser, skriver Josefine Jessen i ett mejl.

Lennart "Lenta" Rosenlund som äger Munkkällaren berättar att det funnits vissa svårigheter med att hitta personal.

– Nu har jag maximerat med personal men det var svårt tidigare i år, särskilt att få tag på kockar. Jag är jätteglad att jag har kockar som är trogna Munkkällaren men jag skulle gärna haft fler, säger han.

Anledningen till att det är så svårt att få tag på personal beror på flera saker, menar Lennart Rosenlund.

undefined
Lennart "Lenta" Rosenlund som äger Munkkällaren anser att bostadsbristen är det största hindret för att rekrytera personal.

– Den svenska arbetskraften i den här branschen är åtråvärd utomlands och det är brist på bostäder på Gotland. Jag hade också gärna sett en restaurangskola på ön då mycket kompetens försvann under pandemin.

Annie Rosén driver Breda Blick, Hotell Gute och café Glassvillan. Rekryteringen blev klar redan i februari och Annie Rosén menar att det inte längre är frågan om brist på personal, utan om hur mycket personal som behövs om dagarna.

– Den absolut största utmaningen just nu är att så många gäster bokar otroligt sent. Det händer nästan varje dag att gäster bokar dagen innan eller samma dag, vilket gör det extremt svårt med bemanningen och schemaläggningen.

Vad detta beror på är hon inte helt säker på, men funderar på om det kan vara en effekt av både pandemin och debatten kring färjepriserna.

undefined
Annie Rosén berättar om problemen som uppstår när turister bokar boende samma dag. "Eftersom våra enheter är så små krävs det ganska lite för att behöva växla upp med personal. Vi kan inte heller ha för många som står här utan något att göra för vi har ju inte så stor marginal", säger hon.

– Jag tror att folk, efter pandemin, inte vågar boka långt i förväg eftersom att pengarna brann inne under den tiden.  Det har även snackats mycket om att det är så dyrt att åka med båten – många går inte ens in och kollar på priserna utan accepterar bara att det är dyrt, säger Annie Rosén.

Vad kan företagare göra för att locka personal?

– Man måste kanske hjälpa till med boende och även båtbiljetten. Vill man ha folk från till exempel Stockholm måste man också matcha lönerna som finns där. Varför skulle folk annars komma hit om de tjänade mindre?, säger Annie Rosén innan hon fortsätter,

– Något annat vi gjorde efter förra sommaren var att utvärdera vad som gick bra och inte tillsammans med de anställda. Vi vill ju att personalen ska stormtrivas och att de kommer tillbaka.

Erik Öhrn är verksamhetsledare på föreningen Gotlands Besöksnäring. Han lyfter att det finns flera saker som företagare kan göra för att underlätta rekryteringen.

undefined
"Om man har ett tydligt varumärke och en bra bild av vad man gör i företaget så är det en större sannolikhet att attrahera människor till företaget", säger Erik Öhrn på Gotlands Besöksnäring.

– Man måste söka efter personal i god tid, men även vara tydlig med vad jobbet innebär och vilken typ av människa man söker. Att det finns en bra introduktion på plats är också jätteviktigt, säger Erik Öhrn.

Han lyfter även svårigheterna, där bostadsbristen återigen kommer på tal.

– Det är ju så att boendena fylls av turister under samma veckor som det behövs mest personal. Det är svårt för företagen att lösa det problemet själva utan där hade man behövt samarbeta med både övriga näringslivet och Region Gotland för att se vilka alternativ det finns för att åtgärda detta, säger Erik Öhrn.

Just nu pågår medeltidsveckan. Vd:n Christopher Sandberg känner sig inte orolig kring personalläget, även om det varit svårt att hitta kockar. I år jobbar runt 300 funktionärer med evenemanget, vilket är nästan fyra gånger så många som anlitades 2019. Christopher Sandberg berättar att satsningen på aktiviteter har gynnat personalrekryteringen.

undefined
Christopher Sandberg som är vd för Medeltidsveckan påpekar att det funnits problem med att hitta kockar, men är i övrigt nöjd över att så många sökt jobb på festivalen i år. "Det är väldigt kompetenta och spännande människor som har sökt de här jobben, vilket är jättekul", säger han.

– Intresset beror nog dels på att Medeltidsveckan är väldigt älskad både bland gotlänningar och internationellt, dels att vi gör speciella kulturaktiviteter för våra funktionärer, till exempel egna stadsvandringar och uppträdanden. Det bidrar till en god stämning och en känsla av gemenskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!