Det är Swedbank som har undersökt hur mycket pengar olika typer av hushåll har kvar efter att boende- och levnadskostnader är betalda. Resultatet visar att gotlänningar har betydligt mindre pengar kvar att lägga på sparande och övrig konsumtion än vad invånarna i de flesta andra kommuner har.
– På Gotland är det ganska låga löner och relativt höga bostadspriser. Dessutom är levnadsomkostnaderna, som skatt, mat och resor, höga på ön, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.
Resultatet från undersökningen om hushållens ekonomi presenteras i rapporten "Kvar till sparande". Beräkningarna har gjorts på sju olika typer av hushåll som bor i bostadsrätt eller småhus, från 2005 och fram till i år. Generellt visar undersökningen att hushållens möjlighet att spara har blivit betydligt bättre de senaste 15 åren. Det beror på god inkomstutveckling, lägre skatter och lägre boenderäntor. Men det är stora skillnader mellan olika typer av hushåll och mellan olika bostadsorter. Mest pengar kvar när utgifterna är betalda, nästan 27 000 kronor, har sammanboende i bostadsrätt utan barn i Västerås. Motsvarande siffra för Gotland är drygt 20 000. Minst pengar kvar, drygt 1 500 kronor, har ensamstående med barn i Göteborg. Samma typ av hushåll på Gotland har drygt 3 400 kronor kvar. Och situationen för ensamstående föräldrar har inte förändrats nämnvärt sedan 2005.
– De som hade det tufft för 15 år sedan har det fortfarande tufft. Ensamstående föräldrar har sämre marginaler, delvis beroende på att de behöver en större bostad, säger Arturo Arques.
Syftet med undersökningen är att banken vill ha koll på hur kundernas ekonomi ser ut. Kunskapen ska användas till att ge kunderna konkreta råd om hur de kan förbättra sin ekonomi då många är oroliga över sin situation och lever från hand till mun, berättar Arturo Arques. Han och banken vill att hushållen ska spara mer, det är det enda sättet att slippa leva med stressen.
– Drömmen är att alla ska spara 10 procent av lönen efter skatt. Alla borde ha en buffert som är cirka två månadslöner efter skatt eller som motsvarar nödvändiga utgifter under tre månader, säger han och fortsätter:
– Alla kan råka ut för en skilsmässa, långvarig sjukdom eller bli arbetslös.
För att hushållen ska kunna öka sitt sparande har Arturo Arques flera tips. Det första är att göra en budget. Det andra är att titta på vilka kostnader man har som verkligen är nödvändiga.
– De allra flesta kan skära ned på sina kostnader med 10-20 procent. Det skapar sparutrymme, säger Arturo Arques.
Det tredje tipset är att vara ekonomisk och försöka ha framförhållning. Arturo Arques har också tre regler till hjälp för en sund ekonomi.
– Spara först – köp sen. Undvik kreditköp och amortera, säger han.
När man väl fått sitt sparutrymme är det viktigast att börja spara till en buffert. Till det behövs en säker sparform där man snabbt kan komma åt pengarna. När man fått ihop sin buffert kan man börja spara lite mer långsiktigt till exempelvis en ny bil, möbler eller semestern. Ett prisvärt fondsparande kan vara en lämplig sparform, tycker Arturo Arques. Han påpekar också att det inte behöver röra sig om stora summor varje månad.
– Även små belopp blir stora till slut, säger han.
När det gäller pensionssparande så tycker Arturo Arques att det viktiga är att börja tidigt.
– Ju tidigare du börjar, desto mindre belopp behöver du spara.