Svårt för unga att ta sig in på arbetsmarknaden

Arbetslösheten på Gotland fortsätter att minska. Men trots det står många personer helt eller delvis utan jobb och då framför allt ungdomar. De har, enligt chefen för arbetsförmedlingen Tina Ersson, svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Gotland2006-10-06 06:00
Arbetslösa personer och deltagande i konjunkturberoende program utgör 6,8 procent, det lägsta septembervärdet sen 2003. Arbetslösheten har sjunkit med 279 personer jämfört med samma månad i fjol.

8,5 procent på Gotland
Bland gotländska ungdomar mellan 18 och 24 år är 12,8 procent arbetslösa eller i konjunkturprogram. Det är visserligen en minskning från i fjol då det var drygt 15 procent, men det ligger avsevärt högre än rikssiffrorna som är 8,5 procent ungdomar som står utanför ordinarie arbetsmarknad.

Prioriterar ungdomar
Tina Ersson berättar också att arbetsförmedlingen prioriterar just för att underlätta för ungdomar.
- Vi har satt in fler förmedlare som jobbar just med ungdomar under 25 år, säger hon. Visserligen behövs det förmedlare även på andra platser men vi prioriterar just ungdomarna på grund av den rådande arbetslösheten där.

Täta kontakter
I första hand gäller det ungdomar som bor här och vill bo kvar och kunna försörja sig.
Hon nämner också täta kontakter med arbetscentrum, samt arbetsmarknadens parter.
- En annan nyhet är att vi ändrat organisationen för våra handläggare, säger Tina Ersson. Hittills har de varit indelade efter födelsedatum på de arbetssökande. Nu har vi istället börjat med så kallade branschlag, det vill säga fyra olika handläggarlag för olika branscher.
Ett lag tar hand om arbetssökande inom bygg- och tillverkning samt jord, skog och transport, ett lag finns för turist, servicenäring och restaurang, ett lag för ekonomi, administration och ett lag för hälso- och sjukvård samt utbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om